Мъжът с шапката от брюкселските атентати бил служител на летище „Завентем“

13:34, 21 апр 16 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нажим Лахрауи – едно от камикадзетата, окървавили Брюксел на 22 март, е бил служител на летище „Завентем“ в продължение на 5 години, пише „Дерниер йор“, цитирайки фламандската телевизия VTM.

Мъжът с шапката, както стана известен атентаторът заради видеозаписът, разпространен дни след атаката е работил за кратко и като чистач в Европейския парламент преди няколко години.

Лахрауи е един от двамата атентатори самоубийци на летището в Брюксел на 22 март. Тогава бяха извършени координирани атаки на летището и метростанция в града, при които загинаха 32 души.

Белгийската телевизия VTM съобщава, че Нажим Лахрауи е бил нает от посредническа агенция.

Не се съобщават подробности какъв вид работа е извършвал Лахрауи на летището. Уточнява се обаче, че служителите обикновено са обект на проверки за сигурността преди да им бъдат дадени пропуски.

Все още информацията не е официално потвърдена.

Според белгийската прокуратура през февруари 2013 г. Лахрауи е пътувал до Сирия, където се е присъединил към редиците на "Ислямска държава". Върнал се отново през септември миналата година, два месеца преди терористичните атаки в Париж, когато бил спрян от полицията на австрийско-унгарската граница.

Смята се, че Лахрауи е направил взривните устройства, използвани при атаките в Брюксел и Париж.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама