Депутатите разделиха избори и референдум, акцията на Слави Трифонов остава за лятото

12:50, 21 апр 16 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението на БСП за промяна в Изборния кодекс, чрез която да не може да се провеждат избори и референдум в един и същи ден, бе подкрепена със 119 гласа "за" от народните представители, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Първоначално текстът бе приет с 115 гласа "за", 11 "против" и 12 "въздържали се", но Радан Кънев от Реформаторския блок поиска прегласуване, тъй като според него "фракциите се объркали". В отирацателен вот той заяви, че ако са против референдумите, трябва да си го кажат публично в очите на българските граждани. Припомняме, че предложението в правната комисия не бе подкрепено от членовете й.

По време на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че идеята за референдум е добра, но е добре е участието да бъде масово. "Както е записан текстът на БСП, той гласи - не се допуска произвеждането на избори и гласуването на референдум в еидн и същи ден т.е. никога да не могат да бъдат в едини същи ден. Скритият смисъл е референдумите да бъдат компроментирани и да не бъдат с достатъчни резултати. Работата стана ясна", заяви Димитров. 

Според него, ако го няма този текст, парламентът може да прецени дали референдумът да съвпада или не с изборите. 

Йордан Цонев от ДПС обясни, че това предложение е в правиланата посока. "Колкото до това дали точно ние от ДПС се боим от референдумите - не, не се боим. Боим се от това, че няма да могат да гласуват нашите избиратели", категоричен бе той. 

Предстои да бъде гласувана промяна в Изборния кодекс, внесена от ГЕРБ, с която се отменя правилото референдуми, инициирани от граждани, да бъдат провеждани заедно с избори, ако такива се има в годината на инициативата им. Това означава, че референдумът на "Шоуто на Слави" няма да се проведе с президентските избори, а през лятото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама