Глобяват с по 200 лева на работник мина „Черно море“

12:37, 21 апр 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспекцията по труда е съставила акт за административно нарушение на мина „Черно море“. Той е за неспазения 30-дневен срок, в който работодателят е трябвало да уведоми Бюрото по труда за това, че се очаква масово съкращение на миньорите. Това обяви днес на пресконференция Красимира Георгиева - началник отдел в Инспекцията. Припомняме, че мината, намираща се край едноименния бургаски квартал, от 11 април вече не работи. 280 работници са получили предизвестия за съкращение, а на работа са останали около 20 човека.

„По закон глобата е 200 лева на човек. В едномесечен срок работодателят е длъжен да ни уведоми, че ще има съкращение. Той трябва да представи и съответния пакет от документи“, каза от своя страна директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. Той посочи, че работодателят предпочита да плати санкцията, отколкото да продължи работа, тъй като загубите са по-големи. Като се има предвид броя на работниците, излиза, че глобата е в размер на 56 000 лева.

По неговите думи 101 работници от мината вече са регистрирани като безработни.

„Не всички работници са от Бургас. Има такива от останалите градове от областта. Част от тях ще насочим към сезонна работа. Някои е възможно да започнат работа в други рудници в страната“, добави Янакиев.

Стана ясно също така, че в момента се извършва последваща проверка в мината.

За сега работниците са взели само аванс за месец февруари в размер на 210 лева, нищо друго не им е изплатено.

„В момента има колеги, които извършват последваща проверка точно по повод изпълнението на предписанията, които са дадени. Засега не може да се даде информация кога точно ще бъдат изплатени останалите им средства“, обясни Красимира Георгиева от Инспекцията по труда.

Инспекторите проверяват за нарушения на трудово-правните отношения, както и за безопасността на труд в мината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама