Чернокожа жена заменя 7-ия US президент в 20-доларовата банкнота

12:33, 21 апр 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Революционна промяна в облика на популярната банкнота с номинал 20 долара готвят в САЩ. За първи път чернокожа жена ще бъде изобразена на американска валута. Лицето на 20-доларовата банкнота ще бъде известната бивша робиня Хариет Тъбман, която ще замени седмия американски президент Андрю Джаксън, съобщава АФП.

Очаква се по-късно днес американската хазна да обяви промените, както и дългоочакваният нов дизайн на банкнотите от 10 долара, който също се очаква да включва изображения на жени.

Тъбман е бивша робиня, която в последствие става една от най-важните личности в организирането на така наречената "подземна железница" – мрежа от тайни и сигурни маршрути и домове през 19 век, чрез които роби от афроамерикански произход бягат към свободните щати и Канада.

Новият дизайн на 20-доларовата банкнота идва след масови призиви за смяна на облика на 10-доларовата банкнота, новият вариант на която трябва да влезе в сила през 2020 година.

Редица правозащитни групи настояваха да има жена на американска банкнота до тогава заради навършването на 100 години от получаването на право на глас на жените в Съединените щати.

Преди Хариет Тъбман с тази чест е била удостоявана бившата първа дама Марта Вашингтон, изобразявана на банкнота от един долар в периода 1891-1896 г. Ликът на индианската принцеса Покахонтас пък е присъствала на 20-доларовата банкнота от 1865 г. до 1869 г.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама