Измерват индекса на гражданската активност в Шумен

12:26, 21 апр 16 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оценка на гражданското участие в живота на Шумен и взаимодействието на гражданите с местната власт ще бъде поставена в началото на лятото.

Индексът на гражданската активност ще бъде измерена по специален механизъм от една от най-големите неправителствени организации в България Форум “Гражданско участие” по покана на скоро създадения в Шумен Обществен форум на НПО-тата.

Измерването на индекса на гражданска активност форумът е направил през 2015 година в около 20 града, където неправителствените организации са активни и работят с местната власт.

Това стана ясно на пресконференция на председателя на Управителния съвет на форум “Гражданско участие” Ива Таралежкова.

Представители на организацията са в Шумен, за да проведат работна среща с неправителствения сектор в града.

Измерването на индекса на гражданско участие се извършва чрез конкретни въпроси към членове на фокус-група, в която влизат представители на различни групи – бизнес, неправителствени организации, медии, обществени посредник, в които градова има и други.

При поставянето на оценката се включват три компонента: среда, практики и ефект.

В област “среда” въпросите са насочени към това доколко местни консултативни съвети работят ефективно, доколко законодателството в България и институционалната среда подкрепят и улесняват гражданското участие.

В област “практики” се проследява активността на гражданите, доколко те взимат участие в живота на дадената община или град.

В област “ефект”, която според Ива Таралежкова е една от най-важните при измерване на индекса, се търси резултат, който е постигнат или не е при взаимодействието на средата и практиките. Таралежкова допълни и че измерването на индекса не цели да се правят критики, а по-скоро препоръки към местната власт и гражданското общество как да подобри съвместната си работа.

Извън измерването на индекса на гражданска активност форум “Гражданско участие” ще подпомогне новосъздадената организация на НПО-тата в Шумен с разработване на правилник на Обществения форум на неправителствените организации, с идеи за правила, които Обществения форум да предложи на местната власт при представяне на идеята си за създаване на общински фонд за подпомагане на малки проекти на граждански организации.

Ива Таралежкова обясни, че подобни общински фондове има в около 26 общини. Фондовете са работещи и дават спокойствие при реализиране на проекти от гражданските организации.

За пример бе дадена община Троян, където общински фонд за подпомагане на проекти на НПО-та работи вече 16 години. Фондът  е стартирал с бюджет от 5 хил. лв., а сега е с 35 хил. лв.

Но всъщност идеята на тези фондове, както и на нашата работа, е по-доброто взаимодействие на гражданските организации с местната власт, защото гражданите са все по-демотивирани да участват в местните политики и практики, защото не виждат резултат от тях, обясни Ива Таралежкова.

Форум “Гражданско участие” е мрежа от над 100 български граждански организации от цялата страна. Форумът работи в различни сфери на обществения живот.

Идеята на форума е за повече участие на гражданите и неправителствените организации във формулирането на политики и във вземането на важните решения от страна на политиците и институциите.

Мисията на организацията е да работи за общество, в което гражданите са овластени да участват активно, пряко и отговорно във вземането на решения и формирането на политики на местно, регионално, национално и европейско ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама