Дизайнери от вишеградските страни експериментират с български текстилни техники в Пловдив

12:22, 21 апр 16 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестима дизайнери от вишеградските страни ще пристигнат в Пловдив, за да експериментират с български текстилни техники, съобщиха организаторите на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура One Design Week.

В рамките на второто издание на проекта "Смесени идентичности" Lenka Srsnova (Словакия), Бенс Пазтор и Давид Таркали от Studio Nomad (Унгария), Мартина Голик (Полша), Павла Несверова (Чехия) и Клара Сумова (Чехия) ще пресъздадат собствената си култура, специфики и обичаи чрез форми, методи и техники, типични за България.

Творческият процес ще включва използването на традиционна българска текстилна техника и създаване на реални прототипи, които ще бъдат показани в изложба, част от официалната програма на осмото издание на фестивала (10-19 юни). Дизайнерите ще работят в сътрудничество със семейната фабрика "Предима Експрес" в село Белозем.

Проектът започва с 4-дневна работилница в края на април, когато артистите ще посетят Пловдив и ще се запознаят както един с друг, така и с мястото, на което ще бъде реализирана съвместната им работа. Това е семейната фирма "Предима Експрес" в село Белозем, основана през 1987 г., която съхранява и продължава вековните български традиции в тъкането и багренето на вълнени изделия. Компанията е основен партньор в реализирането на творческия процес по проекта.

"Смесени идентичности" се осъществява с финансовата подкрепа на The International Visegrad Fund, поясниха организаторите. Фестивалът One Design Week се организира с подкрепата на Община Пловдив, Фондация "Америка за България" и в подкрепа на Plovdiv 2019 - Европейска столица на културата. Програмата включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и редица събития със свободен достъп за широката публика - изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама