Ирена Георгиева: Пловдив е сред най-важните отправни точки за културен туризъм в България

12:22, 21 апр 16 / Култура 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив е една от осемте най-важните отправни точки на културен туризъм в България, заяви днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която откри Осмата международна среща за туризъм в Града под тепетата.

"Успешните проекти на Община Пловдив водят до устойчив поток от туристи. По данни на НСИ увеличението на реализираните нощувки през 2015 г. е близо 7 %, а ръстът на отседналите чужденци и приходите от тях са повече от 11 %, което е изключително постижение за България", съобщи Георгиева.

За област Пловдив през първите два месеца на 2016 г. пренощувалите чужденци са с 33 % повече, а ръстът на техните нощувки е 106 % и е от водещите туристически дестинации. Прогнозите сочат, че туристическият поток към Пловдив ще се увели до 3 пъти заради съпътстващите събития свързани Културната столица на Европа, както и домакинството на най-известният независим винен конкурс в света "Concours Mondial de Bruxelles".

"Надявам се сухите факти да оживеят и да се превърнат във вълнуваща и впечатляваща лична история на всеки посетил България", заяви зам.-министърът.

На срещата с туроператорите бяха изтъкнати наградите, които Пловдив получи през последните години, сред които за "Най-бързо развиваща се бизнес дестинация 2014 г.", "Столица за културен туризъм 2015 г." и множеството световни класации, в които попада Града под тепетата. "Това показва, че града се развива успешно като водеща дестинация в сферата на културния туризъм и имаме самочувствието, че неслучайно сме избрани за Европейска столица на културата, заради потенциала който имаме като организации и партньорство", подчерта зам.-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева.

Форумът ще продължи до 24 април и цели да популяризира града и туроператорите да станат посланици на развитието на Пловдив. Ще бъдат представени презентации, които показват какво се случва в сферата на културата. "Календарът на Пловдив съдържа над 100 събития, които са международно утвърдени и за наша радост не са затворени само в рамките на града. Статистиките на туроператорите отчитат ръст на посещенията на чужденци на всички фестивали, които се случват в Пловдив", допълни Гешева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама