Драгомир Йорданов и Антон Станков в спор за директорския пост на Националния институт на правосъдието

11:54, 21 апр 16 25 709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 10 май е насрочено изслушването на кандидатите за директор на Националния институт на правосъдието (НИП). Кандидатите са двама – сегашният директор Драгомир Йорданов, който има право на втори мандат, и Антон Станков – бивш съдия, бивш министър на правосъдието, а сега адвокат. До 27 април те трябва да представят концепциите си, съобщава "Правен свят".

Изслушването ще бъде пред Управителния съвет на НИП в състав: председателят на ВКС Лозан Панов, който е и председател на УС на НИП, шефът на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, членовете на ВСС Светла Петкова и Мария Кузманова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и деканът на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов. То ще бъде излъчено онлайн.

Според правилата за избор решението за новия директор се взема с мнозинство от 2/3 от гласовете. Т.е. за един от кандидатите трябва гласуват поне петима от членовете на Управителния съвет.

Драгомир Йорданов е директор на НИП от 1 април 2011 г. Мандатът му изтече на 1 април 2016 г. В 13 март – 29 май 2013 г. бе министър на правосъдието в служебния кабинет на Марин Райков.

От 1 юли 1999 г. е в Центъра за обучение на магистрати, който от 1 януари 2004 г. вече се казва Национален институт на правосъдието.

Бил е съдия, има редица допълнителни квалификации зад граница – в САЩ и Франция. Владее отлично три езика – френски, английски и руски.

Антон Станков е бил съдия, зам.-председател на СГС. От 2001 до 2005 г. бе министър на правосъдието в кабинета на Симеон Сакскобургготски. По негово време бе изготвен мащабен проект за изменение на НПК, който бе одобрен от МС през май 2005 г. Инициира първите промени в Конституцията в частта за съдебната власт.

Бил е арбитър в Арбитражния съд към БСК, за кратко заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС, а от 2012 г. е адвокат. Той представлява бившата шефка на СГС Владимира Янева по проверката на Етичната комисия на ВСС за скандала със записите на разговорите между Янева и Румяна Ченалова.

Минал е различни обучения – за икономически престъпления в сферата на електронните разплащания, търговия и при използването на кредитни карти, развитие и засилване на капацитета на българските органи за борба с корупцията и т.н. Отлично владее английски език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама