Обжалват 18-годишна присъда за убийство в Нови пазар

11:54, 21 апр 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд разгледа днес жалбата на Иван Радев срещу 18-годишна присъда на Окръжния съд в Шумен за убийството на 77-годишен мъж, извършено през лятото на 2011 г. в Нови пазар.

Наказанието за 59-годишния Радев е определено в края на нември миналата година. Той е признат за виновен, че на 10 юни 2011 г. умишлено убил Васил Атанасов. Пред първата съдебна инстанция делото е преминало при условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се отказал от изслушване на голяма група свидетели и вещи лица, оспорил е фактическата обстановка, посочена в обвинителния акт и не е признал вината си за убийството.

Пострадалият пенсионер живеел сам в апартамент в Нови пазар. Двамата се познавали, защото работили известно време заедно в завод „Китка". Радев често се нуждаел от пари, тъй като играел хазартни игри, а нямал постоянни доходи. Във фаталния ден той отишъл до дома на Васил, но пенсионерът отказал да му даде заем. Под предлог, че иска да го почерпи за рождения си ден, Радев влязъл в апартамента му.

Според обвинението между двамата възникнал конфликт и се стигнало до физически сблъсък. Васил бил повален на леглото. Радев взел домакински нож и нанесъл с него три силни удара в гърдите на възрастния мъж. Единият бил смъртоносен. Подсъдимият преровил жилището, за да търси пари, изхвърлил ножа в печката, след което го напуснал, като взел един от ключовете и заключил отвън входната врата. Тялото на Васил Атанасов било открито два дни по-късно от съседи и роднини.

В мотивите към присъдата на Шуменския окръжен съд се отбелязва, че разследването по делото е било нетипично затруднено от два фактора. Личната лекарка издала съобщение за смърт, без да направи обстоен преглед. Роднините открили пораженията върху тялото и сигнализирали полицията, но вече били започнали да почистват и да подреждат апартамента. Огледът бил направен, без местопроизшествието да е запазено. Радев, който имал 5 присъди в биографията си, бил сред заподозрените. Той е разпитван от служители на ГД „Криминална полиция” – София, но не му е било повдигнато обвинение. Разследващите иззели ДНК материал от ноктите на убития мъж, но поради погрешна увереност на оперативния работник, че разполага със сравнителен материал от заподозрения, не бил взет материал за изследване от Радев. Едва 2 години по-късно по законов ред била изискана ДНК проба от Иван Радев, а при сравнителния анализ се установила идентичност с биологичния материал, намерен по ноктите на Васил.

В жалбата си пред втората съдебна инстанция Радев твърди, че след като местопроизшествието не е било запазено, а доказателствата били компрометирани, липсвали доказателства за вината му. Подсъдимият счита, че свидетелите, на които се е позовал ШОС, за да признае вината му са ненадеждни. Той настоява, че осъдителната присъда е несправедлива и се основава само на базата на предположения. Подсъдимият, който и днес не се призна за виновен, поиска от Апелативния съд делото да се върне на прокуратурата или да бъде напълно оправдан. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама