Парламентът реши да гласуваме задължително

11:33, 21 апр 16 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След разгорещени дебати в пленарната зала депутатите приеха задължителното гласуване. Промяната в Изборния кодекс мина с гласовете на ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт. "За" бяха 109 депутати, 74 - "против" и 10 "въздържали се". Така задължението да дадем гласа си вече е записано като изпълнение на гражданския ни дълг. 

Депутатите отхвърлиха предложение на ДПС да отпадне текстът за задължителното гласуване с 83 гласа "за", 99 "против" и 13 "въздържали се". Според опозицията той е противоконституционен. От ДСП още по верме на дебатите в правната комисия заплашиха, че ще събират подписки за да дадат поправката на Конституционния съд.

Вносителят на предложението Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че явно е необходимо още веднъж да сканира причините, поради които са подготвили текста. 

"На първо място, демокрцията ни е в болестно състояние. След 25 години никой не може да си помисли, че народът е представен нормално, демократично и справедливо на изборите. В съзнанието на обществото понятието за избори се отъждествява с натиск, страх, пари и репресии. Предлагаме задължителното гласуване на като панацея, а като сериозна крачка, която да намали тези ретроградни процеси", подчерта Симеонов. 

По думите му турскоговорящите са разбрали, че ДПС е вредна за тях, защото тя представлява един икономически октопод. Той припомни, че такова задължително гласуване има в 17% от страните по света като Франция, Белгия, Аржентина, Чили, Северна Италия. 

Радан Кънев от Реформаторския блок репликира Симеонов, че наистина имало тежка болест на демокрацията, разрушаването на доверието у хората се дължало на поведението на българските партии, които днес предлагат лекарство да задължат хората да гласуват. "Даваме лекарство, което ще задълбочи симптомите на болестта с много тежки последици", убеден е Кънев. 

Колегата му Найден Зеленогорски подчерта, че правото на избор е свобода и запита може ли да има свобода, когато се налага задължителен избор. Според него ще се създаде Франкенщайн, от който после ще може трудно да се отървем. 

"През висчките тези години максимум 60% от хората с турско етническо съзнание са гласували. Дори и да се гласува днес, най-вероятно ще се покаже лоша практика, от която парламентът ще се опита да се отърве много бързо", подчерта Зеленогорски.

Според Тунчер Кърджалиев ДПС е силна и могъща партия, щом предизвиква такива дебати. "Няма да може да минимизирате нашата сила. Можете по друг начин и думата за това е една - "интеграция", изказа се Кърджалиев. 

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ предложи задължителното гласуване на отпадне. „В Конституцията е заложено, че българските граждани имат право да избират и това е право, а не задължение”, каза той. Карадайъ предложи, ако не се приеме предложението на ДПС за отпадане на задължителното гласуване, да се направи редакционна поправка, която гласи: „Гласуването става задължително, като се извършва лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг, като се гарантира правото на всеки български гражданин да може да гласува” .

Гроздан Караджов от Реформаторския блок поиска в закона да се допише „Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните”. Ироничното му предложение е по фейлетона на Алеко Константинов “Избирателен закон". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама