Десетки нарушения на борсата в Първенец

11:29, 21 апр 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки нарушения констатира НАП-Пловдив за първите два часа от акция срещу данъчни злоупотреби на стоковата борса за плодове и зеленчуци в пловдивското село Първенец, съобщиха от агенцията.

Проследява се от една страна произхода на плодовете и зеленчуците, които се внасят, а от друга дали са изрядни производителите и търговците и дали имат фискални устройства и издават ли касови бележки.

Фрапиращи нарушения на борсата са липса на касови апарати, издаване на обикновени стокови разписки вместо фискални бонове, занижени цени на стоката в издаваните фактури и значително разминаване между цените на плодовете и зеленчуците в придружаващите ги документи и тези, на които същите се предлагат за продан.

Борсата в Първенец, която е лицензирана по Закона за стоковите борси и тържища попада в новите изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, които от тази година задължават регистрираните земеделски производители, предлагащи собствена продукция на подобни места, да имат касови апарати. Освен това тя е и обект за фискален контрол, проследяващ движението в и извън страната на рискови стоки, между които са плодовете и зеленчуците, тъй като освен производителите, в Първенец действат десетки прекупвачи, предлагащи вносна стока.

Някои от търговците се опитаха да избегнат контрола на приходната агенция и изоставиха камионите си, но същите няма да бъдат освободени от борсата, докато собствениците им не се явят, предупреждава НАП Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама