Ремонтират волейболната зала на спортен комплекс "Дунав"

10:36, 21 апр 16 / Спорт 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Волейболната зала "Иван Ханджиев - Сапа" предстои да бъде ремонтирана. За целта се кандидатства с проект пред Министерство на младежта и спорта (ММС). На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие предложението да кандидатства за финансиране пред спортното министерство.

Общата стойност на строително ремонтните работи е 312 066,48 лв. с включен ДДС. 

Към настоящия момент по залата не са извършвани съществени ремонртни дейности за подобряване на нейното благосъстояние.

Единствено в помещенията служещи за съблекални се изпълнява функционално преустройство, състоящо се в разделяне на съществуващ обем и намаляване на светлата височина. По новите щендерни стени не са изпълнени съответните мазачески и бояджийски работи, не са монтирани и врати. Частично е изпълнен окачен таван над две от новообразуваните помещения. Необходима е подмяна на подовата настилка от линолеум.

Външната варо-циментова мазилка по фасадите на залата е подкожушена, а на места изцяло липсва. Необходима е подмяна на ламаринената обшивка и хидроизолацията по покрива над помещенията предназначени за съблекални.

По-голямата част от дограмата на спортна зала, включително и на помещението в което е разположено игралното поле, е от винкелна конструкция с единични стъкла-амортизирана и с големи луфтове, поради което са налице значителни енергийни загуби при отопление.

В тази връзка Община Русе е възложила на лицензирана фирма изготвянето на обследване за енергийна ефективност. Докладът с резултатите от обследването е изготвен в срок и е приет на 05.04.2016 г. Извършеното енергийно обследване е показало, че при сегашното състояние на сградата и системата на топлоснабдяване се осигуряват изискваните санитарно – хигиенни норми за топлинен комфорт при голям разход на енергия.

"Има голям потенциал за намаляване на разхода, като основния резерв е в намаляването на топлинните загуби през ограждащите елементи. Ограничаване на загубите е препоръчано да се извърши чрез полагане на външна топлоизолационна система и подмяна на дограми, а за постигане на допълнително енергоспестяване следва да се ремонтира системата за БГВ, възстанови вентилационна система и подменят всички луминисцентни лампи и лампи с нажежаема жичка", сочат още резултатите от енергийното обследване.

Установен е потенциал за намаляване на действително необходимата енергия с 63,6%, което се равнява на 381 031 kWh/година. Необходимите инвестиции за въвеждане на енергоспестяващи мерки са приблизително 201 000 лв. с включен ДДС и срок на откупуване на пакета от мерки 6 години.

Наред с прилагане на енергоспестяващите мерки се планира и довършване и функционално преустройство, както и подмяна на ВиК инсталация и прибори, стенни и подови облицовки в санитарните помещения.

Изброените строително ремонтни работи попадат в определението за „текущ ремонт“, съгласно §5, т. 43 от Закона за устройство на територията и за тяхното изпълнение не е необходимо одобряване на инвестиционни проекти и издаване на Разрешение за строеж. За същите има изготвена обобщена Количествено-стойностна сметка (КСС).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама