Поредица от концерти представя таланти от НУИ „Добри Христов“

12:07, 21 апр 16 / Култура 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредица от концерти, заредени с много пролетно настроение, предлагат на варненската публика учениците и учителите от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Първият – „Струни и клавиши“, е тази вечер от 18 ч. в Арт салона на Радио Варна и е част от програмата на медията в подкрепа на талантливи деца и младежи „Криле за начало 2016“. Той е съвместен проект на специалностите класическа китара и акордеон в училището. Разнообразната програма включва  солови и ансамблови творби от Вила Лобос, Хоакин Турина, Енрике Гранадос, Астор Пиацола, Добри Христов, Николай Йорданов – учител в НУИ „Дбри Христов“.

Утре от 18 ч. в залата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ учениците от специалностите народно пеене, кавал, гайда, гъдулка и тамбура  ще представят своя традиционен Великденски фолклорен концерт. На сцената ще прозвучат песни и инструментални пиеси от всички фолклорни жанрове и области, изпълнени от солисти, камерни и хорови състави, оркестри.

На 23 април от 18 ч. на сцената на Държавна опера – Варна, започва балетен концерт „Нежна пролет”, в който варненската публика ще се наслади на таланта на малките балетисти на училището, както и на техните по-големи съученици от специалността класически танц. Ден по-късно от 11 ч. в залата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” за деца и тухните родители ще бъде представена една музикална приказка за „Приятелите на оркестъра” – увлекателно разказана от сценариста, режисьора и водещия Румяна Петрова – учител по виола и камерна музика в училището.

На 26 април от 18 ч. в същата зала ще се състои „Пролетен клавирен концерт”. В него ще участват най-изявените ученици от класовете по пиано, повечето от които - лауреати на наши и международни конкурси. Те ще изпълнят произведения от Лудвиг ван Бетховен, Фредерик Шопен, Роберт Шуман, Феликс Менделсон – Бартолди, Клод Дебюси и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама