С изложба, Горнооряховският исторически музей отбелязва 140 години от Априлското въстание

09:30, 21 апр 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 27 април (сряда) от 12.00 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита гостуващата експозиция „Подкрепи и мен ръката…”. Изложбата е дело на Националния литературен музей - София и представя историческата епопея от  Април 1876 през погледа на класиците на българската литература, върховите постижения на световната журналистика и пластичните изкуства.

Изложбата има амбицията да впише българската 1876 в широк исторически контекст, като търси отгласите  в редовете на първите хроникьори – френския журналист Иван дьо Вестин и велемощния кореспондент на "Дейли нюз" Джанюариъс Макгахан, чиито репортажи преобръщат самия ход на историята. Отразени са и резонансите на въстанието извън България – от популярното обръщение на Джузепе Гарибалди към борците за националната ни кауза до почти неизвестното писмо на панагюрци до Юджийн Скайлър. Драматичният разказ за всичко това е разположен на 17 фотодокументални платна.

Експозицията включва и десетки безценни оригинални реликви от два знакови литературни музея – на Иван Вазов и на Петко и Пенчо Славейкови в София, както и от две частни колекции – на д-р Тони Зарев и на проф. Михаил Неделчев.  Различен ракурс върху паметта за Априлската епопея е потърсен в експонирането на юбилейни плакети, монети и банкноти, марки, значки, пощенски картички и първодневни пликове.

Сред най-ценните експонати са първите издания на "Под игото" на английски и на български език от 1894 г. с бележки от автора,  стихосбирката "Гусла" от 1881, в която са включени творби от знаменитата "Епопея на забравените", екземпляр на "Записките..." на Захарий Стоянов с бележки на дядо Петко Славейков по белите полета, лични вещи, оригинални ръкописи и снимки на подкрепените от Божествено вдъхновение класици на литературата ни, посегнали към темата за великата саможертвена епопея на 1876.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама