Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в парламента

09:27, 21 апр 16 / Политика 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Изборния кодекс влизат за разглеждане в пленарна зала на второ четене. Заради големия брой предложенията депутатите разглеждаха кодекса на три извънредни заседания в Комисията по правни въпроси.

Сред нововъведенията е задължително гласуване. Законотворците решиха да няма глоби за негласувалите, а те да бъдат заличавани от избирателните списъци. Упражнилите правото си на глас ще бъдат стимулирани по начин, определян от Министерския съвет.

В новите бюлетини ще има графа "Не подкрепям никого", която дава възможност на гласуващите да посочат, че не припознават никого от кандидатите. Техните гласове ще се считат за действителни, а по този начин колкото повече хора изберат тази опция, толкова повече ще се увеличи необходимият брой гласове за преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Депутатите въведоха и ново правило за свикването на референдуми. Вече няма да е задължително провеждането в един и същи ден на националните допитвания и изборите, ако те са предвидени за една и съща година. По този начин, ако изменението в Изборния кодекс се приеме и в пленарна зала, референдумът, иницииран от шоумена Слави Трифонов, може да се проведе преди президентските избори на есен.

Комисията по правни въпроси одобри създаването на нов 32-ри многомандатен избирателен район „Извън страната“. Гласувалите зад граница българи ще имат право да излъчват до четирима депутати от него, като Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определя точния им брой.

Народните представители въвеждат и експериментално електронно гласуване на три поредни вота, считано след 1 януари 2018 г. До тогава ЦИК ще проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако то е успешно, ще бъде въведено от Народното събрание.

Запазва се ръчното броене на бюлетините и се увеличи броят на членовете на столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще станат от 10 и на 27.

С промените в Изборния кодекс отпада и възможността за регистрация на местни коалиции. Идеята се прие с аргумента, че така се спират “местните бизнес партии”. На практика с новостта на кметски избори няма да има възможност партии да влизат в коалиция само в една или няколко общини.

Съкращава се и срокът на предизборната кампания от един месец на 21 дни, а изборният ден се измества с един час по-късно – от 7 до 20 ч., но ако все още има гласоподаватели пред изборната секция, ще могат да пуснат бюлетината си до 21 ч.

Правната комисия реши да забрани обявяването на социологически проучвания през цялата предизборна кампания, а не само 24 часа преди изборния ден. Взе се решение и прагът за преференциите за местни избори да бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота. По този начин методиката се уеднаквява с парламентарните (7%) и европейските избори (5%).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама