Съдът върна на работа уволнен заради нередности директор на училището в Климент

09:13, 21 апр 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Районния съд в Шумен отмени уволнението на директора на ОУ „Г. С. Раковски“ в село Климент Хюсню Хюсню и го възстанови на длъжността, става ясно от публикуван съдебен акт.

Той бе отстранен от работа на 18 декември миналата година заради нередности в селското училище, а на негово място бе назначен нов директор – Билял Руфи.

Причината за дисциплинарното уволенени е извършена през ноември 2015 г. в подопечното му училище проверка от Регионалния инспекторат по образованието. Експертите открили редица нередности и пропуски при воденето на задължителните документи, както и невписване на отсъстващи ученици в дневниците.

Заради тези нарушения директорът Хюсню бе наказан дисциплинарно с уволнение на 18 декември 2015 г.

По-късно – на 6 януари тази година, той отново е назначен в училището, но като старши учител по английски език и физическо възпитание.

Хюсню подал жалба в съда, като в своята молба той иска да бъде възстановен на длъжността, тъй като намира заповедта за уволнението си за незаконосъобразна. Той иска и обезщетение за няколко дни без работа, както и за месеци като обикновен учител, когато заплатата му била под тази на директор.

Съдиите разгледали документите по делото и открили пропуски при издаване на заповедите.

Магистратите признават уволнението на Хюсню Хюсню като незаконосъобразно и го възстановяват на длъжността директор на ОУ „Г. С. Раковски“ в село Климент.

Училището ще трябва да му плати 368 лв. обезщетение за оставане без работа поради уволнението, както и 812 лв. обезщетение за разлика във възнаграждението.

Школото трябва да поеме и разходите по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама