Протест пред ВСС поиска оставката на Цацаров, прозрачност, диалог и реформи

20:28, 20 апр 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест "Граждани срещу мафията" поиска пред сградата на ВСС прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът - столичният следовател Бойко Атанасов с разкритията си за шпицкомандите в прокуратурата, поиска от ВСС да освободи Цацаров заради системно неизпълнение на служебните му задължения. 

Да изразят гражданското недоволство дойдоха лица, познати от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, като Христо Николов. Пред сградата на съвета бяха и следователят Бойко Атанасов, както и Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

Бих повярвал на прокуратурата, когато главния прокурор се осъди. Това каза пред София Topnovini.bg Христо Николов. По думите му прокуратурата работи избирателно, мери с двоен аршин и това го показва всичко случило се от януари насам. 

"У гражданите в България остава едно огорчение, ние не вярваме на правосъдието", допълни той. "Искаме прозрачност, диалог с гражданите, реформи, за да се случи истинската промяна, а не да си изградим "Терминал 3", обясни Николов. На въпрос, ако главният прокурор претърпи метаморфоза и се превърне в българския Маковей дали гражданите ще са доволни Христо Николов каза, че "всеки един от нас носи и доброто, въпросът е доколко сме зависими, че да не искаме да го покажем и да не искаме да кажем на чия страна сме". 

Бойко Атанасов обясни пред София Topnovini.bg, че причината да поиска освобождаване на Цацаров е това, че "не са осигурени условия на магистратите, които той ръководи, да изпълняват служебните си правомощия - събиране на доказателства по НПК, разпити на свидетели и обвиняеми при условията на звукозапис и видеозапис". Той каза, че е направил предложението на 9 февруари, но към този момента ВСС не е предприел никакви действия, не е попитан главният прокурор какво се случва и защо такива условия не са осигурени. 

"Съдебната реформа може би продължава, но в прокуратурата не е започнала. Всичко зависи от волята на главния прокурор, ако той пожелае и позволи да се случи каквото и да било в прокуратурата. За момента индикациите са, че не се случва нищо реално", коментира още Атанасов. Той смята, че мониторингът върху прокуратурата от евроексперти няма да има ефект, защото ръководството на държавното обвинение ще направи всичко той да не си свърши работата и да не се узнае какво е реалното положение в прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама