Силният вятър не попречи на майсторите да открият Панаира на занаятите в Пловдив (снимки)

18:53, 20 апр 16 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ураганният вятър в Пловдив не изплаши участниците в Панаира на занаятите, които откриха официално своя форум на площад "Римски стадион". Въпреки че голяма част от шатрите на майсторите бяха съборени от стихията, а някои от изделията им - потрошени, творците бързо възстановиха пъстрия вид на Малката главна и възкресиха духа на някогашната Узун чаршия.

Церемонията по традиция започна с фолклорни ритми в изпълнение на народен оркестър и хор, а майсторите в народни носии аплодираха гласовитите певици.



"Панаирът на занаятите не се нуждае от много приказки, а от това да го видиш и да го усетиш. Радвам се, че това събитие се случва за осми пореден път и си давам сметка, че ако се запитаме какво е съдържанието на думата "заедно", с която сме се отправили към Европеска столица на културата, Панаирът на занаятите дава отговор на този въпрос. Това са парчета пъзел от различни хора с различни възможности и с една идея - да направят Пловдив още по-привлекателно място за туристите и за живеене, място, където ще остават и ще се връщат децата ни", заяви в приветствието си заместник-кметът Амелия Гешева.



"Порадвайте се на шарените изделия на майсторите, купете си нещо или просто погледайте. Бъдете с нас, нека сме заедно", призова и председателката на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева.

Близо 100 майстори, сред които и ученици от Каменоделското училище в с. Кунино и от Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив, пристигнаха в Града под тепетата за панаира. Седем пък са участниците в Пленера по дърворезба, сред които и две жени - Веска Колева от Троян и Виктория Денева от Трявна, които ще се състезават в изработката на пано на тема "Пловдив".



В Панаира на занаятите се включи и асоциация "Храната на Пловдив", която предлага дегустации на ръчен хляб, домашни вкуснотии и подправки. Догодина ще има и напитки, обеща председателят на асоциацията Костадин Шанков.



Шатрите с красивите занаятчийски изделия ще останат на ул. "Райко Даскалов" (Малката главна) в Пловдив до 24 април включително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама