Правителството ще плати 44 хил. евро заради акция на Цветанов

14:56, 20 апр 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обезщетение в размер на 40 000 евро за неимуществени вреди, както и 4000 евро разходи и разноски, ще плати правителството заради спецакция от времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър. Това стана ясно днес след заседание на Министерски съвет. България е осъдена от Европейския съд за правата на човека за нарушение презумпцията за невинност, на правото на зачитане на личния и семейния живот и на правото на ефективни правни средства за защита.

Това се случва по време на акцията „Медузите“ във Варна преди пет години. Тогава беше задържан варненският бизнесмен Даниел Славово – Дидо Дънката. Той и неговото семейство спечелиха делото срещу България през ноември 2015 г. Европейският съд счита, че полицейската операция не е била планирана и извършена по начин, който да гарантира, че използваните средства се ограничават до строго необходимите за постигане на крайните цели. 

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по още три дела срещу България. В едно от тях се отчита нарушение на забраната за изтезания. Делото е свързано с претърпяно от жалбоподателя малтретиране от страна на полицаи. Жалбата е от Нурай Мюмюн, а странта ни ще плати неимуществени вреди в размер на 4000 евро, както и 2650 евро за разходи и разноски. По жалбите „Димитров и Рибов срещу България” и „Радев срещу България” Европейският съд приема, че е налице нарушение на забраната на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение. По първата жалба е установено и нарушение на правото на ефективни правни средства за защита. И тримата жалбоподатели изтърпяват наказания доживотен затвор и делата са свързани с оплакванията им относно специалния режим на изтърпяване на наказанията и условията на задържане. На Димитров и Рибов е присъдено обезщетение за неимуществени вреди по 6000 евро на всеки и общо 1000 евро за разходи и разноски, а на Радев – обезщетение от 8000 евро и 1000 евро за разходи и разноски.

Наскоро стан ясно, че България е осъдена и по жалбите, подадени от задържаните през февруари 2010 г. при операция "Октопод" Алексей Петров, дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама