Фермери от Хасковска област с черни знамена поискаха оставката на шефа на Агенцията по храните /снимки, аудио/

11:41, 20 апр 16 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фермери от Хасковска област, чиито крави бяха избити заради опасно заболяване, поискаха оставката на шефа на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ Дамян Илиев.

Над 100 животновъди с черни знамена се събраха край Хасково днес да изразят недоволството си от избиването на кравите им заради заразен нодуларен дерматит. На място пристигнаха и около 30 полицаи. Недоволните нямаха разрешение да блокират международния път Е-80, каквато бе нагласата им.

Животновъди от димитровградските села, техни колеги от Стара Загора и Пловдив се събраха край село Клокотница да изкажат възмущението си от бездействието на държавата заради опасната болест плъзнала по кравите. Хората заявиха, че трябва да има оставки, защото в БАБХ са знаели за проблема още през октомври, но никой не е предупредил и не ги е приканил да вземат мерки. По думите им сега избиването на животните е екзекуция.

В момента в Хасковска област заразата засега е обхванала 6 села. Протестиращите твърдят, че властите крият и че дерматит има и в други села, но не се съобщава, за да не се всява паника. Topnovini.bg съобщи преди няколко дни, че позицията на БАБХ, че няма място за паника не отговаря на истината. Хората от Брод, които днес бяха край международния път заявиха, че при тях утре ще пристигнат ветеринарите, за да убиват стадата. Те бяха категорични, че специалистите няма да бъдат допуснати в селото.

Много от недоволните са теглили кредити от банката заради фермерството и сега не знаят как ще ги погасяват. За тях е неприемливо обезщетението, което смята да им даде държавата. Смятат, че държавата ще ги излъже.

На протеста бе и пенсионерката Иглика Илиева със съпруга си от село Воден. Тяхните крави са били първите, които са избити от ветеренарите. Жената през сълзи заяви, че за нея животът е свършил. Грижех се за кравите като за деца. Иглика дори успя да изреди имената на всички крави и телета.

Иван Огнянов пък обясни, че е готов да легне на международния път или на него да поставят смъртоносна инжекция, но компенсацията във вида, който предлага държавата е неприемлив.

Хората бяха категорични, че ако Дамян Илиев и шефът на БАБХ за Хасковска област Георги Станков не си подадат оставката до довечера, ще тръгнат на протест към столицата.

Още за протеста чуйте в звуковите файлове

Днес следобед от Областна администрация Хасково съобщиха, че следващата седмица ще бъде получена ваксина против заболяването. За да започне ваксинацията ще бъде издадена заповед. За умъртвените крави, юници, телета за месо, биволи и малачета ще бъде платено по пазарни цени за територията на област Хасково към месец март 2016г. Животновъдите, кандидатствали за по различни мерки и програми за субсидии, ще си ги получат, информират от пресслужбата на Областна администрация Хасково.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама