Отмениха уволнението на Севджан Акиф от директорския пост в социалното в Шумен

07:23, 20 апр 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският административен съд отмени заповедта за уволнението на Севджан Акиф от поста директор на Регионална дирекция  за социално подпомагане (РДСП) – Шумен. Тя бе освободена от длъжността на 1 февруари тази година, като вече спечели дело за неправомерно уволнение.

Севджан Акиф стана директор на РДСП – Шумен на 20 януари 2014г. На 19 февруари миналата година й е връчена заповед за уволнение, която тя обжалва в съда. Магистратите я възстановяват на работа и на 2 февруари тази година тя се явила в РДСП – Шумен, за да встъпи отново в длъжност.

Тогава обаче й е връчена нова заповед – за прекратено служебното правоотношение за длъжността „Директор” на РДСП – Шумен в сила от предишния ден.

Като причина за уволнението е посочено „държавният служител е осъден на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер”.

От документите по делото става ясно, че в заповедта не е конкретизирано делото, по което е налице такова осъждане, но в писмо е посочено приключилото наказателно производство срещу Севджан Акиф в Районен съд – Шумен.

Става дума за случай от 2 август миналата година, когато при полицейска проверка в Хитрино, бившата шефка на социалното е хваната да кара с 1,3 промила алкохол. Тя получава 6 месеца пробация за провинението си.

След като се запознали с доказателствата по делото, магистратите от Административния съд се произнесли, че наложено наказание „пробация”, а не „лишаване от свобода” и това не противоречи на закона, като Акиф може да заема държавна служба.

Това и обуславя незаконосъобразност на мотивираната с него заповед за прекратяване на служебно правоотношение, според съда.

Така Административният съд отменя заповедта за уволнение на Севджан Акиф.

Решението на шуменските магистрати не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховен административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама