Вдигат с малко прага за преференцията на местните избори

22:47, 19 апр 16 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по правни въпроси реши да вдигне с малко прага за преференцията на местните избори. Това стана на извънредно заседание на комисията, където членовете й гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс.

Така прагът за преференциите за местни избори ще бъде 7% от подадените действителните гласове за листата на дадена партия, а не 7% от общинската избирателна квота. С това пренареждането на кандидатски листи на местните избори ще стане малко по-трудно, отколкото досега. Като процент от гласовете за партиите се изчисляват и преференциите за Европарламент и за Народно събрание.

Досега прагът беше 7% от гласове, нужни за спечелване на място в общинския съвет, но това водеше до изкривявания в малките населени места, където с около стотина гласа кандидат можеше да измести водача и да спечели място в общинския съвет.

Правната комисия обаче не промени праговете на преференциите за останалите видове избори. Така за парламентарните остава 7% от действителните гласове за листата, а за избора на евродепутати - 5%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама