Районът на Шабла-Каварна е една от двете най-опасни сеизмични зони у нас

20:29, 19 апр 16 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-опасните сеизмични зони в България са две – районите на Шабла-Каварна и на Кресна-Крупник. Това заявява в интервю за „България днес“ сеизмологът проф. Бойко Рангелов. По думите му, тези зони в миналото са генерирали много силни земетресения. Той дава като пример земетресенията край Кресна през 1904 г., когато става най-силното земетресение на територията на континентална Европа през последните 200-250 години. То е с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. По-силно от последния трус в Япония и почти същото по сила като този в Еквадор.

Проф. Рангелов споделя, че чисто теоретично, е възможно на същото място да възникнат отново толкова силни трусове.“Тези зони са в състояние да генерират подобни трусове. Само че го правят през много големи интервали от време - от порядъка на хиляди години“, обяснява той.

„Големите силни земетресения се случват в определени огнищни зони, а не в точно определено време. Няма цикъл, който да може да каже след еди-колко си години ще се очаква силен трус. Само за 30-ина години в началото на миналия век от 1901 до 1928 г. стават 5 земетресения с магнитуд над 7. Оттогава силно земетресение не е тревожило нашите земи. В тази статистика не влизат Велинград, Стражица и Перник, защото тези земетресения не принадлежат към групата на силните“, посочва професорът.

„Силните земетръси стават най-често в районите на границите между големите континентални плочи. Тук такива няма и въпреки това по онова време е успяло да се натрупа такова напрежение, което да доведе до трус със сила 7,8 по Рихтер“, обяснява сеизмологът.

От сеизмичните зони в съседните държави най-притеснително е огнището Вранча. „То е дълбоко и трусовете, които стават там, са на дълбочини между 90 и 150 километра. Тъй като става въпрос за големи дълбочини, те успяват да въздействат на огромни площи, включително и на части от България, както често се е случвало досега. Това е най-опасното земетръсно огнище, което е извън нашите земи. Иначе има силни земетръсни зони на юг от нас в Гърция, Турция, в Сърбия. Бих казал обаче, че най-опасна за територията на Европа към момента е зоната на Мраморно море. Там от доста години се чака силен трус, тъй като това огнище не се е проявявало от дълго време, а е в състояние да генерира много силни сеизмични събития“, споделя проф. Рангелов.

Относно възможността да се предскаже земен трус той обяснява, че сеизмолозите имат реална представа за това къде, в кои земетръсни зони колко силни земетресения могат да станат. „Науката не е ефективна обаче по отношение на времето на ставане на силен трус. Никога не знаем кога ще има силно земетресение някъде, но съществуват така наречените системи за ранно предупреждение. Те не се занимават с прогнозиране. Започват да работят в момента, в който трусът се е случил, и сигнализират за вторичните, по-силни и по-разрушителни сеизмични вълни“, казва още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама