Ромпой доволен, че „Бойко“ е премиер

18:57, 19 апр 16 / Политика 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Много се радвам да те видя, Бойко, и то тук – в Министерския съвет, като министър-председател“. С тези думи на първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой започна срещата му с премиера Бойко Борисов, съобщават от пресслужбата на „Дондуков“ 1.

Тя се проведе преди церемонията за удостояването на г-н Ромпой с наградата на телевизия „Европа” за проевропейска политика. „Тази награда е заслужено признание за ролята Ви за запазване на единството и солидарността в Европейския съюз в трудно за него време. Благодарение на Вашата дипломатичност, умение за водене на преговори и намиране на компромиси от полза за Съюза като цяло бяха преодолени кризи, които можеха да имат много тежки последствия за държавите-членки”, посочи премиерът. Той изтъкна и подкрепата, която страната ни винаги е получавала от председателя на Европейския съвет за утвърждаването й като равноправна на останалите в европейското семейство, макар и най-скоро присъединила се към него. „За България Вие винаги ще останете голям приятел“, посочи премиерът.

Борисов го информира за актуалната политическа ситуация в България и го увери, че правителството е целенасочено в намеренията си за реформи.

Двамата обсъдиха и ситуацията с мигрантите. Премиерът го запозна с всички мерки, предприети от правителството, за опазване на външните граници на Европейския съюз от нерегламентирано влизане в Общността, както и за подкрепата, която оказваме на съседните страни, подложени на силен миграционен натиск. Двамата се обединиха около тезата, че в трудни моменти като сегашния, Европа има нужда да остане единна, за да съхрани основните си принципи, на които се гради Европейският съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама