Спортни клубове в Шумен скочиха срещу проектонаредба за платено ползване на базата

18:41, 19 апр 16 / Спорт 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Текст в проектонаредба за регламентиране на ползване на спортните обекти на територията на община Шумен предизвика спортните клубове да скочат срещу предложенията на Общината.

Това се случи по време на първото заседание на Консултативния обществен съвет по въпросите на спорта. Председател на Консултативния съвет е заместник-кметът Найден Косев. Съветът се състои от 11 членове, като в него има представители на спортните клубове, на администрацията и на Постоянната комисия по младежки дейности и спорт към Общинския съвет.

Въпросът, който представителите на спортните клубове зададоха е дали с тази наредба се въвежда плащане на наем за спортните зали или не. Досега клубовете в Шумен ползваха безвъзмездно спортните обекти.

В чл. 5, ал. 2 в проектонардебата е заложено, че “спортните обекти ще се използват срещу заплащане на такса, определена в Наредба за базисни наемни цени при отдаване под наем на общинско имущество”.

Недоволството на клубовете бе предизвикано и от факта, че не е посочено и размерът на този наем. Ако заплащането се осъществи на кв.м. то е възможно наемната цена да достигне до 5 хил.лв., бяха изчислили от един от клубовете.

Общото становище бе, че въвеждането на платено използване на спортните обекти ще доведе до спиране на дейността на доста клубове.

Заместник-кметът Найден Косев обясни, че с тази наредба се цели въвеждане на ред при ползването на спортни обекти и съоръжения, а не е с цел да се закриват клубове.

“Трябва да има споделена отговорност. Клубовете трябва да имат ангажимент към обектите, които ползват, да се чувстват отговорни към базата. Средствата от плащане на услугата, която ползвате ще отива за текущата поддръжка. На общината е ясно, че няма как клубовете да плащат консумативите”, опита се да успокои спортистите Косев.

Контрапредложението бе първо Общината да вложи средства в залите като например подмени остарялото осветление с енергоспестяващо, което намалява разходите до 60%.

Представителите на клубовете заявиха, че ако се направят подходящите ремонти, то Общината ще спести много средства от консумативите. Защото в момента разходите за вода и ток и отопление са големи заради лампите от 70-те години, хлопащата дограма, през която влиза вятър.

Заместник-кметът Найден Косев обясни, че в момента Общината няма как да направи цялостен ремонт на двете зали. Оказа се, че те не са и сред одобрените проекти на Общината по Оперативна програма “Региони в растеж”.

Косев отново опита да обясни, че клубовете са не са засегнати от тази Наредба, а става въпрос за принцип – който полза залата да си плаща. Става въпрос за цена на услуга – да се плаща това, което се ползва.

Спортистите бяха категорични, че не са против наредба, която да въведе ред в ползването на спортните обекти, но тя трябва да е ясна и конкретна.

“Никъде в този документ не е посочено как ще се калкулират цените за услугата и колко ще плаща съответния клуб”, репликираха спортистите.

“Ако имаше цени, нямаше да скачаме. Наредбата е недописана, а това винаги буди съмнения”, добавиха още те.

След близо час и половина разговори Найден Косев се съгласи на този етап Наредбата да бъде прибрана в папките, да се отложи нейното разглеждане и първо да се изготви методиката за плащане и да се състави такава цена на услугата, която да е по силите на клубовете.

А на твърденията, че с платеното ползване на залите Общината се опитва да убие спорта в града, Косев отговори че “Общината няма да унищожи спорта, а напротив ще  го подпомогне и развие в голяма степен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама