Тепърва ще монтират понтонен мост като алтернатива на Аспаруховия

16:50, 19 апр 16 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Понтонен мост срещу „Максуда“ може да разтовари трафика през Аспаруховия мост, който втори ден е задръстен от коли заради ремонта. Той ще е част и от алтернативно трасе за стотиците камиони, които возят зърно за износ през пристанище Варна. Маршрутът преминава през старо шосе край гребната база във Варненското езеро, което било затрупано, но изпълнителят на ремонта обещал да го засипе с чакъл и фрезован асфалт, за да се ползва от тировете. Това съобщи областният управител Стоян Пасев след заседание на кризисния щаб.

Резервният план бил разписан още през юли 2014 г. след наводнението в „Аспарухово“ и включвал община Варна да ползва безвъзмездно 65-метров подвижен мост с две конструкции. „Разговарял съм с министър Ивайло Московски и с шефа на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ Валери Василев. Ще използваме същата заповед и трябва да приведем в действие плана до 3 – 4 дни“, каза Пасев. Според него трасето ще се ползва и при следващи етапи от ремонта на Аспаруховия мост.

Лошата новина от заседанието на кризисния щаб е, че ремонтът на първия участък, който трябваше да приключи до края на май, ще се удължи най-малко с 15 дни. Причината са 80-сантиметрови дупки, които зейнали след разчистването на пластовете асфалт. "През годините този участък само е бил преасфалтиран. Оказа се, че връзките между най-старата конструкция от 1953 г., която е подстъп към строения 20 г. по-късно мост, са опасно проядени. Спешно е направен проект за възстановяването им, но при обещан от строителя двусменен график и работа и в почивните дни, няма как ремонтът да приключи до края на май", обясни Пасев. Според него няма как мостът да се ремонтира и през нощта, защото сметката ще набъбне далеч над отпуснатите 5 млн. лв. от държавата.

Щабът е приел пакет от мерки, с които в пиковите часове варненци да преминават моста за 30 – 40 минути. Камионите от Бургас вече са отклонени през Ришкия проход, а полицейски пост пропуска с предимство автомбилните колони от „Аспарухово“ и „Галата“ за сметка на пристигащите от Бургас. Очаквания засилен трафик на румънски коли около Великден пък ще бъде насочен от Агенция „Пътна инфраструктура“  през Осеново и Провадия, обясни Пасев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама