Заловиха престъпна група, произвеждала и продавала фалшиви документи в Русенско

16:32, 19 апр 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организирана престъпна група, създадена с цел съставяне и продажба на неистински официални документи – талони и стикери за технически преглед на автомобили, за застраховка „Гражданска отговорност“, както и зелени карти за пътуване в ЕС,  е установена и задържана в хода на специализирана операция на служители на ГДБОП. Информация за акцията съобщава Министерството на вътрешните работи на официалния си сайт. 

Акцията е  осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура на територията на Русе, София, Плевен, Силистра и Ямбол. Според събраните до момента данни групата е действала поне от януари 2015 г., материалите за изработването на неистинските документи – талони, неистински зелени карти, стикери – били произведени в Китай и доставяни у нас с пощенски пратки. Между участниците в групата имало строго разпределение на функциите. 

Установено е, че неистинските талони и стикери за годишен технически преглед на автомобили те пласирали на румънски граждани, които регистрирали колите си в България. Неистинските зелени карти за пътуване в ЕС пък били съставяни за автомобили най-вече от прибалтийските републики. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси на участници в групата са открити фалшиви евро банкноти и бандероли.

Задържани са деветима участници в схемата: К.Г./31г./, Е.Б. /52г./, И.Г. /43г./, Н.В. /27г./, В.О. /45г./, М.Д. /40г./, Д.Д. /47г./, П.З. /57г./ и Р.И. /48г./. Днес, с постановление на прокурор на Специализираната прокуратура, на четирима от тях са повдигнати обвинения и е наложена мярка за задържане до 72 часа. За К.Г., Е.Б., И.Г. и Н.В. предстои да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. На останалите участници са наложени по-леки мерки - „парична гаранция“ и „подписка“.

Предстои и установяването на нанесените щети за държавния бюджет от престъпната им дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама