Семинар за новия Закон за предучилищното и училищно образование се провежда в Омуртаг

16:32, 19 апр 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обучителен двудневен семинар за директори и учители в община Омуртаг се провежда днес и утре. Това съобщиха от пресцентъра на кметството в града.

Обучението е организирано от Изпълнителния комитет на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители в Омуртаг и е във връзка с новия Закон за предучилищното и училищно образование, приетите и разработваните в момента Държавни образователни стандарти и промените, които се очакват да настъпят при прилагането на Закона. Ще бъдат обсъдени трудово-правни въпроси и Бюджет 2016 г. - механизмите за формиране на работни заплати, проблеми при изготвянето и изпълнението на Вътрешните правила за работните заплати.

Лектори на семинара са Камен Йорданов – началник на отдел в Дирекция „Финанси“ на Министерство на образованието и науката, Сергей Магдичев – държавен експерт в Министерство на образованието и науката, Стефан Станчев – старши експерт по организация на средното образование в Регионален инспекторат по образованието – Търговище, Красимир Попов – заместник-председател на Синдиката на българските учители и експертите Роза Костова и Иван Кънчев от Централата на Синдиката на българските учители в град София.

Форумът, който се провежда в залата на Общински съвет-Омуртаг бе официално открит от кмета инж. Ешреф Ешрефов. Той приветства председателя на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители в града Марияна Петрова за инициативата, която според него е изключително полезна за бъдещата работа по изпълнение на разпоредбите на новия Закон.

„Реформата в образователната система е сред най-актуалните теми за българското общество. Това е едно сериозно предизвикателство и пред Община Омуртаг, защото е нужно да се извършат структурни промени на местните институции в системата на предучилищното и училищно образование. Именно тези промени определят днешния семинар като навременен и необходим. Разчитам на компетентното ви мнение като експерти и просветни дейци, за да вземем най-правилните решения за местното образование“, допълни още Ешрефов.

По време на официалната част градоначалникът поздрави председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева за високото държавно отличие, с което беше удостоена на 7 април тази година – Орден „Стара планина“ I степен. Поздравителният адрес ще бъде предаден на Такева от заместник-председателя Красимир Попов.

Сред гостите на събитието са заместник-председателят на Общински съвет-Омуртаг Митко Стайков, заместник-кметовете на Радка Рашева и Юнал Османов, секретарят на Община Омуртаг Шенай Алиева, експертите Стефан Станчев и Невяна Захариева от Регионален инспекторат по образованието в Търговище.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама