Забраняват пазарите за едри преживни животни в Шуменско заради зараза

15:38, 19 апр 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мерки срещу евентуалното проникване и разпространение на заболяването заразен нодуларен дерматит при едрите преживни животни гласува Областната епизоотична комисия в Шумен.

На заседанието присъстваха зам.-областният управител Петко Шаренков, който е неин председател, зам.-кметът на Шумен Светлана Маркова, полицейският началник Ялчън Расим, шефът на ДАИ Пламен Тодоров,  ветеринари и животновъди.

Те обсъдиха мерките за предотвратяване на разпространение на болестта заразен нодуларен дерматит в България, която вече има огнища в с. Воден и с. Черногорово, община Димитровград, област Хасково.

В област Шумен болестта не е разпространена, заяви д-р Емил Илиев от Областната дирекция на Агенцията по храните.

Забраняването на пазари и изложби на едрите преживни животни, както и контрол на транспортирането им са само част от мерките, които комисията прие. Превозването на животните ще се следи от съвместни екипи на ДАИ, КАТ и ОДБХ. Преди животните да се трянаспортират те трябва да бъдат прегледани.

Стопаните трябва да пръскат обори, пасища и терени с препарати, които отблъскват и унищожават комарите и насекомите, които могат да пренасят болестта.

Те ще получат информация с какви препарати да предпазят добитъка.

Болестта води до сериозни икономически щети: намаляване на млеконадоя, аборти, безплодие, кожите на болните животни не могат да бъдат използвани и др. Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно. Преносители могат да бъдат хора, птици, други животни. Предизвиква се от шарка-вирус, инкубационния период е от 2 до 4 седмици и се характеризира с появата на възловидни образувания по кожата, отоци по крайниците и вимето, подуване на лимфните възли. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани. Затова и тези, които са били в контакт с тях, биват убивани и след това загробвани на място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама