Именитият баскетболист от близкото минало Атанас Голомеев гостува в Русе

15:22, 19 апр 16 / Спорт 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-добрите баскетболисти на България от близкото минало Атанас Голомеев се срещна днес с кмета на Община Русе Пламен Стоилов, съобщават от кабинета на градоначалника. Атанас Голомеев печели приза „Най-добър реализатор“ на европейското първенство и е избран в идеалната петорка на континента през 1977 година.

„Гордея се, че такъв велик спортист е приел предизвикателството да се включи в инициативата „Русе – европейски град на спорта“ и да даде пример на подрастващите в нашия град“, е заявил кметът Стоилов по време на срещата. На нея са присъствали още председателят на Общински съвет-Русе проф. Христо Белоев, зам.-кметът Иван Григоров, проф. Борислав Ангелов – ръководител на Университетски спортен център към РУ „Ангел Кънчев“, както и журналистът Петър Пунчев. 

Звездите на баскетбола и волейбола Атанас Голомеев и Любо Ганев ще покажат майсторство и демонстрации на техники в центъра на Русе.  

Инициативата е организирана от Русенския университет „Ангел Кънчев“, в рамките на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“ и в сътрудничество с Община Русе. „Дни на баскетбола и волейбола в Русе“ ще се проведат последователно на 19 и 20 април /баскетбол/ и на 26 и 27 април /волейбол/. Началото е от 17.00 часа пред Съдебната палата в Русе.

Наред със студентските отбори по баскетбол и волейбол в празниците ще участват отборите по двата спорта на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, баскетболният отбор на ПГИУ „Елиас Канети“ и волейболният отбор на МГ „Баба Тонка“.

Предвидени са и тематични турнири на откритите спортни площадки на спортния комплекс на РУ "Ангел Кънчев". Целта на инициативата е да популяризира волейбола и баскетбола сред учениците, студентите и да направи съпричастни към масовия спорт всички русенци. 

Проектът се реализира по програма "Русе - Европейски град на спорта 2016", с финансовата подкрепа на  Общинска фондация "Русе - град на свободния дух" и ВН - социален проект на Еконт.

По-късно през деня Голомеев гостува и на областният управител доц. Стефко Бурджиев. На срещата присъстваха още Станимир Станчев и Явор Янчев – заместник областни управители, проф. д-р Борислав Ангелов - ръководител на Университетския спортен център към РУ „Ангел Кънчев“ и журналистът Петър Пунчев.

Доц. Бурджиев изрази особената си благодарност към Голомеев за усилията, които полага за възпитаване в любов към спорта на младото поколение българи. „Безспорен е приносът Ви в популяризирането на спортната култура в града ни“, допълни Бурджиев.  Те се върнаха назад във времената на спортна слава на България. Дискутиран беше тогавашният модел на държавна политика за стимулиране на масовия спорт и придобиваната спортна ориентация сред децата още в училище. 

Коментирана беше още необходимостта от доразвиване на спортната инфраструктура в града и допълнителното подпомагане на спортните клубове. 

Като добър пример в провеждането на спортна политика, бяха определени Съединените американски щати, където селекцията е уникална, разчита се на естествения подбор сред младежите, и, по думите на Голомеев, над 4000 души са картотекирани с височина над 2 метра. Той даде пример с Леброн Джеймс, който декларира, че през следващите 7 години ще отдели 100 млн. щ.д. за финансиране спортната активност на деца от Кливланд. 

В тази връзка, отчетени бяха и положителните практики на Димитър Бербатов и Христо Стоичков в България за частно инвестиране в младите спортни надежди на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама