Д-р Десислав Тасков: Ще върнем доверието на хората към болницата в Каварна

15:12, 19 апр 16 25 2419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Д-р Десислав Тасков е на 44 години, уролог, с втора специалност „здравен мениджмънт“, работил е 12 години в спешната болница на Варна - МБАЛ „Св. Анна“ , в момента е уролог в СБАЛОЗ „ Д-р Марко Марков“ – Варна и новоизбран управител на общинската болница  в Каварна.  Владее испански, английски и руски език. Женен, с две деца. 

Д-р Тасков, Вие ръководите болницата  в Каварна  от 1.04.2016 г., какви са основните  проблеми на здравното заведение?

Основните проблеми на болницата в Каварна не се различават особено от проблемите в повечето общински  болници в страната. Най-главният – трудността да се отговори на условията за медицинските стандарти, необходими за сключване на  договори с Националната здравноосигурителна каса. Лошата, морално остаряла, дори, бих казал, негодна на места материално-техническа  база, несъвместима с естеството на  работа в болница, загубата на доверието в пациентите, демотивацията на част от персонала на болницата… но това са проблеми, които съпътстват повечето от общинските здравни заведения в страната. Като основен недостатък  на нашата болница  бих посочил липсата на работеща Ортопедия и Травматология и на практика нефункциониращото в пълен капацитет  Хирургично отделение. Парадоксът е, че имаме една изключително добра образна диагностика, с изключителни специалисти – какъвто е бившият управител на болницата д-р Жеков. Дори  пациенти от Добрич идват тук за качествена диагностика, и след това се връщат обратно до Добрич, за да бъдат обслужени от ортопед-травматолог. Това са ни приоритетните проблеми, които ще решаваме. Болница без работещи отделения по ортопедия, травматология и хирургия не може да покрие изискванията, които имат пациентите към нея.

Тук е мястото да кажа, че болницата в Каварна има изключително добри професионалисти, разбиращи призванието да бъдат лекари,  тук работят и изключителни медицински кадри – сестри, медицински специалисти и санитарки. Техният професионализъм и мотивация е причината болницата в Каварна да съществува! Аз вече имах възможността да им го кажа – че именно те са капиталът на болницата. Но принципалът, собственикът на тази болница  са хората и пациентите на Община Каварна и Община Шабла. Затова ще бъда абсолютно безкомпромисен в случаи на лошо  или  непрофесионално отношение  към пациенти.  Ние трябва да си върнем доверието към хората, които издържат нашата болница  - жителите на двете общини. В същото време бих искал да изразя и благодарността си към екипите на Спешна помощ, които работят на територията на общините  Каварна и Шабла. Имаме прекрасна координация и се надявам в бъдеще, с подобряване на условията и капацитета на болницата в Каварна, да бъдем  още по-полезни на нашите пациенти.

Какви са първите Ви конкретни стъпки за връщането на това доверие?

На 22 април наши педиатри и общопрактикуващи лекари, които имат повече пациенти деца, ще бъдат във Варна за среща с националните консултанти по  детска нефрология  и детска ревматология. Колегите приеха с въодушевление  възможността да присъстват на тази професионална среща. След това, започваме с безплатни профилактични прегледи, като първият наш жест ще бъде към децата – през месец  май ще имат възможността да бъдат прегледани от водещи специалисти – детски нефролози. Няма да забравим и социално значимите заболявания при възрастните – ще последват безплатни профилактични прегледи за карцином на шийката на матката, на гърдата, колоректалния карцином и разбира се, като уролог, няма да пропусна и  карцинома на простатата. 

Ще търсите ли възможности за допълнително финансиране на здравното заведение?

Разбира се, влагаме огромен експертен потенциал за използване на възможностите за европейско финансиране. В тази връзка искам да благодаря на Общинския съвет на Община Каварна и лично на кмета за тяхната категорична решимост да бъде направено всичко възможно в тази посока и болницата да придобие един истински европейски облик.

Бих искал да използвам възможността, която ми давате и да поздравя всички жители на Община Каварна по повод техния празник – 6 май, да им пожелая здраве – на първо място, защото всичко останало е лесно постижимо, както и да ги помоля да ни предоставят своето доверие, дори малко в аванс, защото ще работим последователно и стъпка по стъпка , за да превърнем болницата в едно модерно и отговарящо на нуждите на населението здравно заведение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама