Пест специалисти в Пловдив повишават знания за биотероризма

14:12, 19 апр 16 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Видни специалисти в областта на Пест контрола дискутират днес на курс в Медицински Университет-Пловдив биотерористични атаки и разпространение на зарази, съобщиха организаторите.

"Поддържането и повишаването на познанията на пест контрол специалистите от една страна като изпълнители ,и отговорните служители в общинската и държавната администрация като организатори и котрольори на дейностите по контрола върху преносителите на заразните заболявания в селищни системи за същността и особеностите на биологичното оръжие и съвременния биотероризъм, както и за противоепидемични мероприятия, насочени към ограничаване и ликвидиране на заразни огнища, е с висока практическа значимост и актуалност", заяви заяви председателят на "Пест контрол академия" д-р Енев.

Биотероризмът е разновидност на тероризма, при който като оръжие за масово поразяване се използват биологични агенти – вируси, бактерии, паразити. През последните 15 години тероризмът се утвърди като устойчиво явление в съвременното общество, една постоянна заплаха върху сигурността на цивилизованите страни, изискваща поддържане на постоянна готовност за адекватна ответна реакция.

Настъпващите промени в природата промениха и зоните на разпространение на множество опасни инфекциозни и паразитни заболявания. Това доведе до повишен риск от проникване на някои екзотични за нашата страна заболявания, особено на фона на масовата миграционна вълна, заляла цяла Европа. Същевременно през изминалите няколко години ставаме свидетели и на по-масовото разпространение на някои познати за нашата страна, но опасни заразни заболявания, като туларемия, бруцелоза, лептоспироза, Ку-треска, aнтракс и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама