"България посреща вкусовете на света" в Русе

14:07, 19 апр 16 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международен кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света" ще се проведе в Русе на 20 май. Организатори са Министерството на туризма, съвмество с GTC България, както и 20 дипломатически мисии в България, Международен женски клуб и Кулинарна академия HRC.

Официални партньори за дунавския град са Община Русе и Mall Rousse, където ще се проведе събитието.

Информация за него дадоха днес на нарочна пресконференция Дани Беркович, изпълнителен директор на GTC България и Румъния и Весела Коцева, ПР и маркетинг мениджър GTC България.

Подобен фестивал се прави за пръв път. Той е комбинация между кухните на 20 държави, като ще се представи и тази на България. По време на фестивала всички 20 участващи посолства ще бъдат представени от техни шеф-готвачи, които на живо, в професионално подготвена кухня, ще приготвят и представят традиционната за държавата си храна, а също така и останалите си традиции, изкуства, сувенири – всичко, което представлява техния бит и култура.

Една от основните цели на фестивала е да се подкрепи важна благотворителна кауза за града. Съвместно с общината и Международния женски клуб организаторите са я определили – да се помогне на децата със специфични заболявания. Събраните спедства ще бъдат използване за рехабилитация, процедури и обгрижване, за колкото може по-дълго време.

Всеки от посетителите във фестивала ще може да се включи и със символично участие, насочено към тази благотворителна цел.

По време на пресконференцията стана ясно още, че от 1 март на сайта „Аз познавам България“ тече конкурс за събиране на рецепти за традиционни български ястия и начинът по който са се променили във времето. Избраните рецепти ще представят България във всеки град от инициативата многообразието на вкусове в страната.

На 20 май, освен живите готварски презентации, които ще се случват пред хората, те ще видят още танцови изяви на фолклорни състави от различните представени държави и от Русе. Приготвената храна ще може да бъде дегустирана.

Фестивалът ще посети общо 7 български града, като в Русе се очакват не само български, но и румънски изложители. Турнето започва от Стара Загора на 12 май, на 14 май ще е в Бургас, на 16 в Пловдив, на 18 във Велико Търново, на 20 Русе, на 22 Варна и на 28 в София.

Държавите, които участват, са Белгия, Италия, Азербайджан, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Холандия, Мексико, Румъния, Индия, Хърватия, Индонезия, Дания. Очакват се още 3 потвърждения.

Събитието ще е в свободните пространства на последния етаж на търговския комплекс, а за танците ще има специална сцена.

Турнето е продължение на кампанията на GTC България от миналата година „Мислиш си, че познаваш България“, която е протекла отново в партньорство с Министерството на културата и посолствата на Израел, Хърватия и Полша. Тогава хората са били стимулирани да обикалят повече България и да опознават нови за тях места.

Сред готвачите представителите на България ще бъдат избраните 10 човека от кампанията в сайта „Аз познавам България“ за 100-те най-добри български рецепти, т.е. България ще бъде представена от нейните граждани, а не от шеф-готвач, както другите страни. Във всеки град ще бъдат избрани по 10 души.

Също така ще се подкрепя и различна кауза, насочена към децата и по-точно тези с тежки заболявания.

В Русе тя е „Дете и пространство“ - насочена е към малчуганите със специфични заболявания, които са настанени в центрове от семеен тип, деца, лишени от родителски грижи, както и към тези от Русе, които живеят при семействата си, но имат особен тип заболявания, които се нуждаят от по-специална рехабилитация.

GTC България е 100% дъщерно дружество на Globe Trade Centre Group, инвеститорска компания в Централна и Източна Европа. Основана е през 1994 г. и развива дейност на пазара на недвижими имоти в Полша, Румъния, Събия, Хърватия, България, Унгария и Словакия.

Компанията е с централа във Варшава и местни офиси в Румъния, Сърбия, Хърватия, България, Унгария, Словакия и Чехия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама