Бойко Борисов пред кораба сонда в Бургас: Следващите поколения на България ще бъдат други

14:01, 19 апр 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други. Представете си по 5 млрд. долара на година да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности. И отделно да продаваме газ и петрол. Искрено се надявам, че най-големите консорциуми, щом са тук и плащат по 220 хил. евро на ден наем на този кораб, значи знаят какво търсят.“

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пристанище Бургас минути след като разгледа сондажния кораб Noble Globetrotter II. Плавателният съд ще проучва има ли нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в морето край Варна.  

„Гледам го и действително не мога да повярвам, че е тук“, продължи министър-председателят и посочи, че „ако ни погледне Господ с едно око“, България скоро няма да внася както досега, а ще изнася газ. Той даде като пример съседна Румъния, чийто внос на газ в момента вече е под 10 %.

Борисов намекна, че и Русия има интерес от всичко това. По тази причина тръбите, които бяха докарани в бургаското пристанище за газопровода Южен поток, не само не си ги взима обратно, а продължава да докарва други. „Защото вече руснаците знаят, че може да бъдат използвани и ще бъдат използвани, но нека да не говорим предварително“, каза премиерът. Той добави, че сега българският интерес е преди всичко, а след това ще помогнем и на другите да запазят своя интерес, транзитирайки и наша, и чужда газ.

Управителят на фирмата „Тотал“ за България Кзавие Фожрас представи сондажния кораб Noble Globetrotter II и проекта за търсене и проучване в блок "Хан Аспарух". Компанията спечели търга и подписа споразумение за осигуряването на дълбоководни сондажни услуги за прокарване на сондажа POL-1.

Избраният сондажен кораб Noble Globetrotter II е последно поколение плавателен съд за търсене на нефт и газ с динимично позициониране. Той разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции и е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора.

Корабът е огромен - на палубата му могат да се съберат един зад друг два самолета „Еърбъс А320“. Разполага с хеликоптерна площадка, в него се намира и подводница с дистанционно насочване, чрез чиито камери се наблюдават дейностите под водата.

В Черно море сондата на кораба ще бъде спусната на 2000 метра морска дълбочина и оттам ще сондира още 4000 м в скалите. Цялата операция изисква изключителна точност и прецизност. 

„Това е все едно от върха на Айфеловата кула да се спусне сламка, която да уцели гърлото на бутилка бордо на земята“, каза Кзавие Фожрас.

Логистичната база, подпомагаща сондажните операции, е разположена в пристанище „Лесопорт“ – Варна. Там се съхраняват тръбите и различните видове сондажно оборудване, което се товари на корабите за доставка, предназначени за превоз в морето и обратно. И трите снабдителни кораба, както и два хеликоптера, се намират във варненската логистична база.

Фожрас призна, че рискът от ненамиране на природни залежи е много голям, а за да се окаже проектът икономически изгоден, то трябва да се намерят големи количества нефт и газ. Какво ще се случи, ще се разбере след няколко месеца. Корабът ще отплава от Бургас към блок "Хан Аспарух" след 3 дни, проучванията започват в началото на месец май тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама