Онлайн връзка Добрич - Пафос за Маратона на четенето

13:36, 19 апр 16 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утре, 20-и април децата от българското училище в Пафос ще участват в онлайн Маратон на четенето, който е по инициатива на Регионалния исторически музей в Добрич, съобщава bgvestnik.net.

Голямото четене е посветено на 140 годишнината от Априлското въстание, с откъси от творби на Иван Вазов, Христо Ботев и Захари Стоянов.

В Пафос и Полис инициативата вече тече, като трети ден децата в рамките на един учебен час четат откъси от избрани творби на горепосочените автори, а след това коментират прочетеното, каза учителката Йовка Тодорова за „Българският Вестник” в Кипър. В двете наши училища инициативата ще продължи до 23 април.

Регионалният исторически музей – Добрич ще отбележи 140-годишнината от избухването на Априлското въстание на 20 април 2016 г. с Ден на отворени врати в музея в Градски парк „Св. Георги“. Посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата „И сложиха главите си за Отечеството“.

През целия ден в залата ще бъдат прожектирани части от филма „Записки по българските въстания“. В следобедните часове ще се проведе маратон на четенето. Символични домакини ще бъдат учениците от Ів клас на СОУ „Св. Климент Охридски” с преподаватели Ваня Стратиева и Детелина Василева. Между 14.00 и 19.00 часа, онези, които не могат физически да са с тях, но искат да са част от инициативата, могат да се свържат с музея на скайп grenadiv, за да прочетат свой любим откъс от Вазова, Ботева, Захари-Стоянова творба или от произведение на друг български автор, претворил революционните борби на българите срещу турското робство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама