За общуването с наследството разказва директорът на музея в Русе

13:13, 19 апр 16 / Култура 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излезе от печат новата книга на директора на Регионален исторически музей - Русе проф. Николай Ненов – "Общуване с наследството. В търсене на музейни траектории". Това съобщиха от културния институт днес.

Изследването е насочено към категорията наследство, чиито динамични промени се проследяват чрез определяне на границите и формите му, чрез споделянето и търсенето на наследството в съвременността. Тези четири теми обединяват отделните цикли в книгата, разкриват начините на общуване, както и с формите, с което това общуване се изразява.

Изследванията върху наследството подкрепят не само опазването или достъпа до него, те се фокусират и върху управлението му и търсят обществено ангажиране. Всъщност - миналото, осъзнато като наследство, се превръща в част от собствената ни действителност, а не от тази на живелите преди.

Текстът е част от съвременната критическа музеология, а погледът е насочен към функционирането на музеите в съвременността. Пресечна точка на споделянето на наследството се явяват музеите и техните експозиции, чиято консервативност понякога помага да осъзнаем промените, които настъпват със самите нас по-лесно.

В процеса на търсене на път за разбиране на наследството музеите ни дават възможност да се докоснем до едни от най-добрите му форми, а разнообразието от начини за неговото представяне и споделяне, ни показват колко добър е станал музеят, категоричен е проф. Ненов.

Книгата ще бъде изпратена до университети, библиотеки и музеи в страната, а може да се закупи от Историческия музей в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама