1/3 от земеделците в Шуменско вече кандидатстваха за субсидии

13:00, 19 апр 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампанията за директните плащания в Шуменско е в разгара си, обяви директорът на Областната служба по земеделие Димитър Върбанов на днешния Областен съвет по животновъдство.

Досега 1369 души са минали през общинските земеделски служби в Шуменска област и са подали документи за получаване на субсидии.

За цялата минала година кандидатите за субсидии в Шуменска област са били 4 167 души, така че сега са преминали близо 1/3 от стопаните, тази година няма да има удължаване на срока, който е до 15 май, допълни Върбанов.

296 от подадените заявления  вече са приключени, около 1000 стопани обаче ще трябва да се явят в службите повторно.

Причината е, че заради софтуерен проблем, пускането на системата се забавило и започнало преди седмица, уточни Върбанов. Хората които са внесли заявленията си в началото на март, когато софтуерът не бил готов, ще се наложи да идват пак, за да приключат кандидатстването си.

 „Гарантираме, че ще успеем в срока, надяваме се да няма опашки в последните дни и да се създава неудобство”, обеща Димитър Върбанов .

Най-много са преминалите земеделски стопани в община Каолиново- 622-ма, там е и най-многобройната група кандидатстващи за субсидии – 1590. Повечето отглеждат тютюн и техните документи се обработват по-бързо.

Шуменската община също отчита добро протичане на кампанията, 252 са подадените досега заявления. В община Венец са обработени документите на 113 души в земеделските служби.

Половината площи на територията на Шуменска област вече са очертани – 742 596 дка, за цялата минала година те са били 1 459 000 дка.

По брой приети заявления и очертани площи Шуменска област е с добри резултати, сравними с другите области в страната.

„В средата на класирането сме с 32.85%. За сравнение в другите области приетите заявления и очертани земи са в границите от 20 до 50%  – Велико Търново -32.95%, Русенска област – 34%, Разград – 28 %, Силистренска област- 43%”, допълни Димитър Върбанов.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама