5,7 млн. лв приход от сондажите в Черно море още преди да са намерили нефт

12:51, 19 апр 16 / Политика 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост, това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов. Той е в Бургас за представянето на първия сондажен кораб, който ще работи в територията на дълбоко Черно море у нас.

Корабът Noblе Globetrotter II е от последно поколение, предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност. „Компанията вече заплати бонус в размер на 80 млн. лева. в държавния бюджет, до края на 2015 г. е инвестирала близо 184 млн. лева. и заплаща ежегодно „такса площ“ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева.“, съобщи Борисов.



Данните от сеизмичните изследвания са обнадеждаващи и ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. До края на тази година ще имаме реални резултати от първия търсещ сондаж, надява се премиерът.



С местния добив, доставки от Южния газов коридор, от терминала за втечнен природен газ от Александропулис, от Русия – България ще има достъп до повече от три различни източника на природен газ, каквито са и препоръките на ЕК. А битовите и индустриалните потребители у нас ще получават енергийния ресурс на цена с 30-35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама