Предприеха спешни мерки за предотвратяване на заразен нодуларен дерматит в областта

12:47, 19 апр 16 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес с решение на Областната епизоотична комисия се разпореждат конкретни мерки, които кметовете на общини на Областна дирекция по безопасност на храните и ОДМВР Велико Търново трябва да вземат във връзка с предотвратяване на разпространението на заболяването заразен нодуларен дерматит. В тази връзка Областната епизоотична комисия, ръководена от заместник областния управител доц. Любомира Попова днес проведе извънредно заседание.  В него се включиха представители на ОДБХ, ОДМВР, РЗИ, РДПБЗН, РИОСВ, РДГ , Изпитвателна регионална лаборатория, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Областна дирекция „Земеделие”.

„Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за  движение на едри преживни животни и продукти от тях от засегнатите райони“, обясни директорът на ОДБХ д-р Станимир Спасов.  Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт между здрави и болни животни. Преносители могат да бъдат говедата и биволите, също елените и сърните. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Болестта не е опасна за хората, заразените животни не се лекуват, а се унищожават.

Със заповедта на областния управител е разпоредено и предприемането на конкретни действия за недопускане разпространението на заразната болест на територията на областта. Още тази седмица да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, като същите се запознаят с епизоотичната обстановка и набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването на болестта на територията им. Те незабавно трябва да уведомят писмено областния управител за предприетите мерки и тяхното изпълнение.  

Превозването на животни през Прохода на "Републиката" да става под засилен контрол, за да не се допусне превоз на заразени животни от Южна към Северна България.  Да се засилят мерките за биосигурност във фермите за едри преживни животни на територията на общините в цялата област. Транспортираните  животни задължително трябва да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени от ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. 

За предотвратяване на заболяването, Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/  чрез общинските си структури ще организира незабавно извършването на ежеседмични клинични прегледи за заразен нодуларен дерматит  на едрите преживни животни, отглеждани на територията на областта и приемане на сигнали при съмнение за наличие на клиника при възприемчиви за заболяването животни. Областна дирекция по безопасност на храните, съвместно с кметовете на населени места на територията на областта ще организират извършване на инвентаризация на едрите преживни животни в населените места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама