Калпакчиев скептичен за ефекта от разделянето на ВСС

12:47, 19 апр 16 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мощната прокуратура у нас и в бившите съветски републики като цяло застрашава независимостта на съдиите, смята членът на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев. Той взе участие в дискусията “Съдебна реформа сега: “Гражданското ускорение”, организирана от националната гражданска инициатива “Правосъдие за всеки”.

“От 15 години говорим за това, че трябва да има разделно администриране на съда и прокуратурата”, заяви той и допълни, че именно опасността от зависимост на съда от обвинението е смисълът да се разделят на две колегии.

“Разделението обаче не бе извършено по най-добрия начин”, категоричен е Калпакчиев. И припомни, че в съдийската квота съдиите, избрани от свои колеги, нямат дори 50%. Те са едва 6 от 14-членна колегия. Двама са шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд. Други шест са избрани от Народното събрание с ⅔ от гласовете. “Това не е кой знае какво постижение, да не кажа никакво, защото за съжаление нашата практика показва, че високият праг се използва за партийни договорки”, смята той. И допълни, че няма големи очаквания от разделянето на ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама