Противниците на съдебната реформа са в състояние на неизбежна самоотбрана, каза доц. Таков

12:21, 19 апр 16 / Политика 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един “черен лебед” - нещо малко, което безусетно да катализира процесите, ще даде тласък на борбата за истинска съдебна реформа. Това заяви във видеообръщение доц. Кристиан Таков по време на дискусията “Съдебна реформа сега: Гражданското ускорение”, организирана от националната гражданска инициатива “Правосъдие за всеки”.

По думите му, всяка направена досега промяна в системата е била полезна, но недостатъчна. “Както Христо Иванов каза - било е забранено да се пипа прокуратурата. Въпреки многото разочарования от неслучили се конституционни промени, това е стъпка в правилната посока”, каза той.

Доц. Таков оцени високо инициативата “Правосъдие за всеки”. “Съдебната реформа не се яде, не може да се пипне, директна полза от нея няма, за разлика от проблема с акциза с ракията, такситата и други по-лесно смилаеми проблеми”, посочи той и допълни, че именно трудната обяснимост и липса на директен ефект са довели до сравнително малкия обществен интерес. “Това е въпрос на ниско гражданско самосъзнание и на слаба образованост. Но никога добрите неща и сериозните промени не се правят от мнозинството. Тези промени се правят от твърде малко на брой хора, които знаят какво искат - и, дай Боже, да успяват”, заяви още доц. Таков.

Според него няма определен момент, в който да кажем “Свършихме си работата”. Всяка една правораздавателна система е в процес на непрекъснато подобрение и напасване. Това е една борба със злото, която се води безкрайно. Именно заради апатията по темата в последните две десетилетия, днес имаме толкова лошо правосъдие.

И посочи: “Тези, които действат срещу съдебната реформа, действат в условия на неизбежна самоотбрана. По думите му, когато противниците на реформата казват “Клатите държавата”, то това означава, че се клати “тази изключително зле и неефективна и отчасти мафиотистично организирана структура”. “И в този смисъл добре е, че клатите държава. Всеки, който го казва, всъщност казва “Клатите моя стол”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама