Негласувалите ще се оправдават с извинителна бележка

12:01, 19 апр 16 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Избирателите, които са изпълнили гражданския си дълг и са гласували на избори, ще получат стимули или възнаграждения, като методът и видът им ще се определя с решение на Министерски съвет. Негласувалите пък ще трябва да предоставят оневиняващ отсъствието им документ за да не бъдат изтрити от избирателните списъци.

Това залегна в новия Изборен кодекс, приет на второ четене в парламентарната Комисия по правни въпроси, а текстът е следствие от приетото по-рано задължително гласуване. 

Депутатите единодушно отхвърлиха предложените от Патриотичния фронт санкции за негласувалите в размер на 50 лв. 

Неупражнилите избирателното си право лица, без уважителни причини ще се заличават от избирателния списък за следващите избори и ще се включват в списъка на заличените лица при условия и ред, определени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Изключването от избирателните списъци ще бъде избегнато, ако съответният гражданин представи удостоверение за наличието на причините, които са го възпрепятствали да стигне до избирателната урна. 

Той следва да представи  справка за инцидентно отсъствие от страната за периода на провеждането на избора; болничен лист за същия период; смъртен акт на роднина или документ за учебна/служебна заетост - уверение от учебното заведение за учебни занятия или изпити, или за командировка от работодателя за същия период.

Най-късно до 30 дни преди изборния ден всеки, който е решил, че няма да упражни правото си на глас и не иска да бъде заличен от избирателните списъци, се задължава да подаде заявление за намеренията си до съответната общинска администрация по постоянен адрес. Вероятно ще има процедура и по обжалване на заличаването от списъците. 

Правната комисия ще заседава днес докато не бъдат разгледани всички предложения за промяна на изборния кодекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама