Община Русе отчете бюджета си за миналата година

11:52, 19 апр 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане за изпълнението на бюджета за 2015 г. се проведе в Пленарна зала на Община Русе. На публичния отчет присъстваха кметът Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет проф. Христо Белоев и Емилия Пенева – директор дирекция „Финансово стопански дейности“.

Началникът на отдел „Финансово стопански дейности“ към Община Русе Сабина Минковска направи презентация на отчета, от която стана ясно, че през 2015 г. има увеличение, спрямо 2014 г. по приходната част. „Средствата по бюджета в Община Русе са разходвани законосъобразно, ефективно, ефикасно и целесъобразно“, стана ясно от презентацията.

Рамката на бюджет 2015-а е била 97 357 613 лева, а уточненият годишен план към 31 декември – 115 822 270 лева.

На отчета присъстваха предимно служители на местната администрация. Въпреки това не липсваха и критики.

Мариян Димитров определи преизпълнението на приходната част на бюджета, като доказателство за предпазливото планиране на бюджета и оставянето на големи финансови буфери. Той изказа притеснение за развитието на малкия бизнес в общината, тъй като изпълнението на приходи от патентен данък е на 88%. Той определи и като слабо изпълнението на инвестиционната програма.

Администрацията обаче определи изпълнението на бюджета спрямо планираните разходни норми като балансирано. Събираемостта на планираните собствени приходи през изминалата година е била добра, изпълнението на разходната част на бюджета е било ефективно с реални резултати при изпълнението на инвестиционната програма, отчетоха още от Община Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама