Лагерите празни. В Харманли оборудват фургони за бежанци и правят фитнес

11:46, 19 апр 16 / Политика 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще оборудва с мебели и електрически уреди ново фургонно селище в лагера за бежанци в Харманли за близо 130 хиляди лева (без ДДС). Това става ясно от обявление в агенцията за обществени поръчки.

Новото фургонно селище, което е разположено на един от плацовете на бившите казарми в Харманли струва 1 389 714 лв. (без ДДС). Сумата е изплатена от агенцията на спечелилият търга „Балкан контейнер ООД“ вчера. „Селището“ се състои от 68 фургона в което могат да се настанят 400 души.

Агенцията е обявила още обществени поръчки за оборудване на лекарски кабинети в Харманли и оборудване на помещение за обработване на документи и интервюта с търсещите убежище, и други дейности, като изграждане на ел. захранване. Търси се и изпълнител на мултифункционално игрище и открит фитнес с прогнозна цена от 114 088 лв.

В същото време лагерите на ДАБ са почти празни. При капацитет от 5 130 места (без новите контейнери) в петък са били настанени едва 804 души, което е запълване от 16 %. Само лагерът в Харманли може да поеме 2500 души, които в ситуация на спешност могат да нараснат до 4000.

90% от парите с които се финансира увеличаването и подобряването на лагерите у нас идват по механизма за спешни мерки за справяне с бежанската вълна от Европейската комисия. Ако те не бъдат усвоени, трябва да бъдат върнати на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама