Казанджии от Североизточна България блокираха Дунав мост

11:33, 19 апр 16 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственици на казани от цяла Североизточна България блокираха района на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" за кратко днес.

Протестиращи от Русе, Варна, Шумен, Търговище, Добрич, Силистра и др. населени места от региона настояха преразглеждане на нормативната уредба, регламентираща дейността им.

Припомняме, че бе въведена забрана за варене на ракия за лична консумация през първите шест месеца на годината. Казаните пък бяха разделени на под и над 500 литра, като акцизът за големите стана двойно по-голям. Това доведе до серия протести в София и останалата част от страната.

Протестът затрудни сериозно движението в района на Граничния контролно-пропускателен пункт, като за кратко дори се образува тапа.

"Искаме да работим целогодишно и да не ни ограничават в обема. Ние не сме престъпници и не крадем от държавата. Регистрирани сме и работим по всички български закони, плащаме си данъците, акцизите. Ние извършваме услуга на клиенти. Варим домашна ракия за собствени нужди. Прокараха обаче лобистки закони, с които защитават големите производители за сметка на нас, хората, които развиваме коректен бизнес. Как да работим при тези ограничения? Ще продължим с протестите, докато не се преразгледа възможността за връщане на стария закон. За 5 минути взеха решение да ни затворят, а сега 5-6 месеца чакаме преразглеждане", коментираха протестиращите.

Те споделиха, че очакват финансовата комисия в Народното събрание да разгледа исканията им да върнат старите положения на закона, който до края на 2015 г. им е давал право да работят целогодишно и обемите на казаните да са с обща вместимост до 1 000 литра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама