Концерт за Априлското въстание даде началото на Общинските празници на културата в Тервел

11:21, 19 апр 16 / Култура 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С концерт, посветен на 140-ата годишнина от Априлското  въстание в Тервел бяха открити традиционните общински празници на културата.

Празничната програма беше подготвена от гостуващото читалище „Иван Вазов” - Сопот. Този възрожденски град, с неговите хора и събитията, свързани с Априлското въстание са запечатани завинаги между кориците на най-великия български роман – Вазовият роман „Под игото”, сподели зам.-кметът Дияна Илиева. Потомците на въстаналите Вазови герои свързаха публиката  в Тервел чрез невидимите връзки на българщината с величието на събитията на априлските дни на 1876 година. Направиха го с подготвения от тях музикално-поетичен спектакъл „На България”, посветен на 140 години от избухването на Априлското въстание - с участието на Мъжка вокална група „Сопот“ и Младежки драматичен театър „Матей Икономов“ от НЧ „Иван Вазов-1871“ гр. Сопот. Спектакълът бе символичен и впечатляващ израз на преклонението пред подвига на дедите ни от април 1876 г. Участниците създадоха атмосфера, заредена с изключителна тържественост, родолюбие и български дух. Прозвуча Вазовото слово от поетичния  цикъл „Епопея на забравените’’, стихове от Чинтулов, патриотични стихотворения от съвременни български автори. На сцената оживяха легендарните  герои от славната Априлска епопея, които ни  потопиха в  смутните години  на бунтовната 1876 година и ни накараха да изпитаме чувство на национална гордост. В хода на спектакъла  съпреживяхме сцени от подготовката на Априлското въстание, избухването му,  неговият погром  и героичните  събития от Освободителната война. Публиката не остана безразлична и заедно с Вокалната група изпя вечните песни „Де е България“, „Тих бял Дунав се вълнува“, „Песен за Левски“, Химна на Република България и др.

В Празниците на културата тервелчани ще могат да гледат още концерт на ансамбъл „Загоре” - Ст. Загора, постановка на ямболския драматичен театър „Невена Коканова”, концерт „Музика от български филми” на Орлин Горанов и Маргарита Хранова , както и традиционните за общината годишни концерти на самодейните школи и състави.

Празниците на културата в Тервел тази година се провеждат за 42-и път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама