В парламента ги е страх да говорят за прокуратурата, смята Велислав Величков

11:18, 19 апр 16 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-големият страх в Народното събрание е да не се отвори дума за прокуратурата, да не се види пирамидалния й модел и неограничените правомощия и липса на отчетност в дейността на главния прокурор. Това каза по време на дискусията “Съдебна реформа сега: Гражданското ускорение” председателят на инициативата “Правосъдие за всеки” Велислав Величков.

На нея присъстват представители на Европейската комисия, посолствата на Великобритания и Кралство Нидерлания, депутатите Петър Славов и Методи Андреев, бившият министър на правосъдието Христо Иванов, следователят Бойко Атанасов, съдия Нели Куцкова, членът на ВСС Калин Калпакчиев, съдия Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите, както и университетски преподаватели по право.

“Ако имахме действаща прокуратура, можеше да се извадят аргументите, че нещата си вървят - има осъдени политици, има осъдени за банковите фалити и т.н., но при липса на осъдителни присъди, прокуратурата увисва със страшна сила”, посочи Великов. И припомни, че депутатите не поискаха да запишат в Конституцията, че главният прокурор трябва да подлежи на парламентарен контрол.

Величков напомни и още, че гражданската подписка, внесена в парламента и съдържаща техните седем радикални промени в съдебната система, бива бавена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева вече пет седмици.

"Париран бе опитът за поставянето на тази тема на дебат. Народните представители не са готови или се страхуват от дебата за идеите, които са извън компромиса, приет в края на миналата година. Страхуват се да поставят дебата в пленарна зала“, каза Величков.

“Трябваше просто да направят един дебат и да се отвори най-накрая и темата не само за ВСС, а и за прокуратурата. Нито един път досега не са обсъждани и променяни двата конституционни текста, засягащи правомощията на прокуратурата и главния прокурор”, допълни още той.

От думите му стана ясно, че заради забавянето на подписката те ще сезират омбудсмана Мая Манолова, президентът Росен Плевнелиев, който има право на конституционна инциатива, както и Европейската комисия.

В отговор на критиките, че “клатят държавата”, той заяви, че всъщност “клатят тези, които окупираха държавата”. “След 25 години се оказа, че някои хора са приватизирали съдебната система и са създали държава в държавата. Гражданският натиск е единственият начин”, каза Величков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама