В Пловдив дискутират биотерористични атаки и разпространение на зарази

10:03, 19 апр 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Курс "Биотерористични атаки и разпространение на опасни заразни заболявания" ще се проведе днес в Пловдив. Целта е опресняване на знания и умения за организирането и контрола на дейности при възникване на привнесени или естествено възникнали природни огнища на заразни заболявания в страната.

В лекцията на проф. Славея Кесякова ще се представи информация и терминология за материята, по която се конструира самият курс и необходимостта от непрекъснатото надграждане на знания, умения и готовност за незабавни реакции от страна на всички държавни и общински органи и изпълнителни организации и специалисти. Проф. Славея Кесякова е единственият Професор по дератизация на балканският полуостров и за нас е чест, че е член на сдружението ни и лектор в Пест контрол академия.

Биотероризмът е разновидност на тероризма, при който като оръжие за масово поразяване се използват биологични агенти – вируси, бактерии, паразити. През последните 15 години тероризмът се утвърди като устойчиво явление в съвременното общество, една постоянна заплаха върху сигурността на цивилизованите страни, изискваща поддържане на постоянна готовност за адекватна ответна реакция.

Настъпващите промени в природно-климатичните условия промениха ареала на разпространение на множество опасни инфекциозни и паразитни заболявания. Това доведе до повишен риск от проникване на някои екзотични за нашата страна заболявания, особено на фона на масовата миграционна вълна, заляла цяла Европа. Същевременно през изминалите няколко години ставаме свидетели и на по-масовото разпространение на някои познати за нашата страна, но опасни заболявания, като туларемия, бруцелоза, лептоспироза, Ку-треска, aнтракс и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама