Съдийска асоциация се скара на Екатерина Захариева заради конкурс

09:12, 19 апр 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
​Българската съдийска асоциация (БСА) разкритикува Министерството на правосъдието и в частност министър Екатерина Захариева заради нововъведените номинации за Годишна награда „Почетен магистрат“. Това става ясно от отворено писмо на асоциацията, разпространено до медиите.

Според БСА в състава на комисията, която трябва да отсее номинациите, не са включени представители на други две неправителствени организации, едната от които е Българската съдийска асоциация.

Според нейните представители това не съответства на възприетите демократични принципи, които политическата власт в България се стреми да утвърждава.

„Стигаме до извод, че съзнателното игнориране на нашата съдийска съсловна организации (чието съществуване предполагаме Ви е известно), вероятно е свързано с други, неизвестни нам и на обществото обстоятелства“, се казва още в съобщението.

БСА призовава Захариева в името на откритостта, честността и почтеността да се освободи от „страха“ и да заяви причините за това „дискриминационно отношение“ към невключените в инициативата професионални неправителствени организации.

„Надяваме се в скоро време да получим отговор на въпросите си, като Ви напомняме, че сме национално представена организация, в която членуват значителен брой съдии, които ежедневно съвестно изпълняват задълженията си на магистрати и искат да допринесат за напредъка на съдебната реформа на България и утвърждаване върховенството на закона“, пише още в съобщението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама