Старозагорка съди БНБ за бездействие

08:57, 19 апр 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорка е завела дело срещу Българската народна банка (БНБ) за заплащане на обезщетение за претърпени имуществени вреди в размер на 541,81 лв.  в резултат на незаконосъобразно бездействие. Сумата е обезщетение за забавено изплащане на гарантираните вземания за периода от 30.06.2014 г. до 04.12.2014 г., върху вложени в „Корпоративна търговска банка” клон Стара Загора суми от 12 308 лева на преференциален безсрочен депозит. Старозагорката твърди, че претърпените от нея имуществени вреди са вследствие неправомерни действия на БНБ, изразяващи се в неизпълнение на вменените й със закон функции по осъществяване на ефективен банков надзор.

Делото обаче зацикля, заради спор за подсъдност. Първоначално жалбата е била подадена пред Административен съд София град, който обаче е прекратил производството по делото и го е  изпратил по подсъдност на Административен съд Стара Загора.

Старозагорският административен съд пък намира, че не е компетентен да разгледа предявения иск против Българска народна банка, по следните съображения: не е налице съвпадение между мястото на увреждането и настоящия адрес на ищеца Стара Загора, както и че се иска заплащане на имуществени вреди, причинени от незаконосъобразно бездействие на БНБ, а не вреди от неизпълнението на сключен с ”Корпоративна търговска банка” клон Стара Загора договор за депозит. При това положение мястото на увреждане е град София, където БНБ осъществява своята дейност.

Затова и Административен съд Стара Загора прекратява производството по делото и повдига спор за подсъдност между Административен съд  Стара Загора и Административен съд София град. 

Изпраща на делото на Върхавния административен съд за произнасяне по повдигнатия спор за подсъдност. Определението не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама